Αιχμές κατά του Άντονι Μπλίνκεν αλλά και της αμερικανικής στάσης στο Μεσανατολικό άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν, που επέκρινε τόσο τις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «προσεγγίζει το Ισραήλ ως Εβραίος», όσο και την αποστολή αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ στην εμπόλεμη περιοχή.

 Μιλώντας στην τελετή λήξης του 4ου Επιχειρηματικού και Οικονομικού Φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει να προσεγγίζονται όλοι ως ανθρώπινα όντα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λέει “Προσεγγίζω το Ισραήλ ως Εβραίος, όχι ως υπουργός Εξωτερικών”. Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Τι προσέγγιση είναι αυτή; Όταν το λες αυτό, πώς θα απαντήσεις αν οι άλλοι σου πουν “Προσεγγίζω την περιοχή ως Μουσουλμάνος”; Δεν λέμε “από εδώ Εβραίος από εκεί Τούρκος”. Πρέπει να προσεγγίζει κανείς τους άλλους ως ανθρώπινα όντα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Γι’ αυτό κάλεσε την ισραηλινή διοίκηση να επιτρέψει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Πύλης της Ράφα. Η Τουρκία έστειλε αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ επιδιώκει την παράδοση νέων υλικών βοήθειας στην περιοχή.

Κάλεσμα για κατάπαυση πυρός και διαρκή ειρήνη

Ο Ερντογάν επανήλθε στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, όπου «γυναίκες, παιδιά, μητέρες, εκμηδενίζονται».

 «Κανείς δεν ανησυχεί γι’ αυτό. Εμείς όμως ανησυχούμε. Εάν σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε όλοι θα πρέπει να μιλήσουν για το τι είδους βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί. Δεν έχουν όμως τέτοια ανησυχία», ανέφερε.

Η Τουρκία, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας. «Καλούμε όλα τα μέρη να συζητήσουν πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και μετά μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Ερντογάν.

Επίθεση στις ΗΠΑ για τη Συρία

Έντονη κριτική άσκησε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τη Συρία, επισημαίνοντας ότι «οι δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στη Συρία, σε συνεργασία με τις δραστηριότητες του PKK στην περιοχή, συνιστούν έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

«Δεν είμαστε με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Είμαστε. Κατέρριψε η Αμερική το UCAV μας; Το έκανε. Πώς λοιπόν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο;», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δήλωση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της Ευρωατλαντικής συμμαχίας και των διμερών σχέσεων, ενώ δίνει πάτημα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να διχάσουν τη Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή κατά της χώρας μας στην πηγή της, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση», διαμήνυσε.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι μετά τις εξελίξεις, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή αν δεν ιδρυθεί ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης με γεωγραφική ενότητα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Αφρικανοί φίλοι μας, που έχουν υποστεί καταπίεση, εκμετάλλευση και κατοχή στα εδάφη τους για αιώνες, θα κάνουν επίσης ό,τι είναι απαραίτητο για την υλοποίηση ενός Παλαιστινιακού Κράτους εντός των συνόρων του 1967», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δυσανάλογη αντιμετώπιση της Γάζας και του Ισραήλ. «Η Γάζα καταδυναστεύεται και θυματοποιείται αυτήν τη στιγμή, το Ισραήλ δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση», υποστήριξε. Στο ίδιο πλαίσιο, διαφώνησε με την αποστολή αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ. «Δυστυχώς δεν συμβάλλει στην ειρήνη, την ηρεμία, το διάλογο, τη διπλωματία και την άμβλυνση της έντασης μεταξύ των μερών», είπε για την κίνηση.

 Ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εξάπλωσής της στην περιοχή.

«Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε επιθέσεις όπως βομβαρδισμούς τζαμιών, νοσοκομείων και αστικών οικισμών. Ο αποκλεισμός, που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθιστά την περιοχή ευάλωτη σε προκλήσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η διακοπή ρεύματος, νερού, καυσίμων και τροφίμων σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτελεί παραβίαση των πλέον βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας θα διογκώσει το πρόβλημα και θα προκαλέσει περισσότερο πόνο, ένταση και δάκρυα», πρόσθεσε.

Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων, λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ.

 Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «εντατικά» μαζί με τους συμμάχους τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Είπε ότι συναντήθηκε με τις οικογένειες ορισμένων από αυτούς τους ομήρους την Πέμπτη. «Η αγωνία τους είναι βαθιά» είπε.

Οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει «ό,τι χρειάζεται» για να αμυνθεί καθώς συνεχίζει να απαντά στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Βρισκόμαστε επίσης σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους και διεθνείς οργανισμούς για την παροχή βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα ανέφερε ότι: «Συνεχίζουμε να συζητάμε με το Ισραήλ τη σημασία της λήψης κάθε δυνατής προφύλαξης για την αποφυγή τραυματισμού αμάχων. Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα υποφέρουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ότι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι προσπάθειες να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έχουν δυσκολέψει από το γεγονός ότι η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί αθώους πολίτες «ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Χαμάς φέρεται επίσης να έχει μπλοκάρει δρόμους για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν νότια, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η στιγμή που Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα σπεύδουν σε καταφύγιο (βίντεο)

Φον ντερ Λάιεν: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας