Για ύπουλο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στρέφεται κατά της Τουρκίας έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν θα περιοριστεί στη Γάζα και στον Λίβανο και τόνισε ότι η Τουρκία θα αντισταθεί σε νέα σχέδια διαμοιρασμού της περιοχής, παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, στράφηκε και πάλι κατά των συμμάχων, κατηγορώντας τους για εφαρμογή κρυφών ή και φανερών εμπάργκο, και για αυτό το λόγο -κατέληξε- η Τουρκία θα πρέπει να είναι αυτάρκης στην παραγωγή αμυντικού υλικού.

1

Μιλώντας σε φεστιβάλ τεχνολογίας στα ‘Αδανα της νότιας Τουρκίας, όπου το βασικά εκθέματα ήταν τα εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε συγκεκριμένα ότι «ένα ύπουλο σχέδιο, το οποίο δεν θα περιοριστεί στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο, έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να δεις και να καταλάβεις πού είναι ο τελικός στόχος αυτού του σχεδίου», υπονοώντας ότι ο στόχος αυτός είναι η χώρα του. «Όποιος γνωρίζει την ιστορία, την ιστορία των θρησκειών, την πολιτική και τη διπλωματία, θα αντιληφθεί εύκολα τη σύνδεση του ζητήματος με την Ιερουσαλήμ, το τέμενος Αλ ‘Ακσα και την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας» συμπλήρωσε -μια θέση που παραπέμπει στις βιβλικές αναφορές για το Κράτος του Ισραήλ και εκφράζεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα από χείλη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πολιτικών αναλυτών και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ως ένδειξη ότι το Ισραήλ στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η Γη της Επαγγελίας. Βρίσκονται σχεδόν σε έναν αγώνα δρόμου, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, για να προκαλέσουν την Τουρκία. Αυτά τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις με κάθε δήλωση που κάνει και κάθε χάρτη που παρουσιάζει» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η ‘Αγκυρα «παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο πεδίο».

«Πρώτα κατέλαβε τη Γάζα, με το πρόσχημα της Χαμάς και τώρα χύνει αίμα στον Λίβανο, με το πρόσχημα της Χεζμπολάχ. Αφού δολοφόνησαν στην Τεχεράνη τον Ισμαήλ Χανίγια, τον τελευταίο εκλεγμένο πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, δολοφόνησαν πρόσφατα τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τα κάνουμε όλα αυτά όχι επειδή επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά για να προστατεύσουμε επάξια την πατρίδα μας και τους πολίτες μας. Απέναντι στην κατάσταση τρέλας της περιοχής μας, θα σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων και στο πλευρό της δικαιοσύνης, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ξανά κομμάτια η γεωγραφία μας με μια νέα διαίρεση, όπως εκείνη της συμφωνίας Σάικς-Πικό» (σ.σ. η μυστική αγγλο-γαλλική συμφωνία του 1916 για τον διαμοιρασμό της τότε οθωμανικής Μέσης Ανατολής).

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες της περιοχής με αυτή την αντίληψη. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το “μέτωπο της ανθρωπιάς” ενάντια στους καταπιεστές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κλιμακώνοντας τη λεκτική επίθεσή του κατά του Ισραήλ, υποστήριξε ότι «κάθε φορά που υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή, η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει μια πρόκληση για να δυναμιτίσει τη διαδικασία» και το κατηγόρησε ότι καταφεύγει σε κάθε μέσο για να εξαπλώσει τη φωτιά του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή και να την πνίξει στο αίμα και στα δάκρυα. «Το διεθνές δίκαιο έχει τεθεί εντελώς στο περιθώριο» σημείωσε και προσέθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση τρέλας που χαίρονται όταν σκοτώνουν ακόμη και βρέφη στις κούνιες τους».

Αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά της Δύσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «παρά όλα αυτά τα γεγονότα, δυστυχώς, οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να παρέχουν όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και διπλωματική υποστήριξη σε αυτό το δίκτυο σφαγών. Είναι σαφές από πού προέρχονται οι χιλιάδες τόνοι βομβών που πέφτουν βροχή στη Γάζα και τον Λίβανο, πού παράγονται και από ποιον προμηθεύονται». Αυτοί που προμηθεύουν αυτές τις βόμβες είναι εξίσου συνυπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται, όπως και αυτοί που ρίχνουν τις βόμβες, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, κατήγγειλε το Ισραήλ επειδή «χωρίς καμία ντροπή, χωρίς καμία συστολή προκαλεί ανοιχτά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες, λέγοντας στον ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να έρθει» και ζήτησε από τις 196 χώρες μέλη του Οργανισμού να προστατεύσουν τον Γενικό Γραμματέα.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και υποστηρίζει σθεναρά την εγχώρια και εθνική της παραγωγή. Υπονοώντας τους περιορισμούς από συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, στην πώληση αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Δεν έχουμε ξεχάσει τις τρικλοποδιές και τα μυστικά ή ανοιχτά εμπάργκο που επέβαλαν οι σύμμαχοί μας».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Υψηλό κλείσιμο μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η Ubisoft άνω του 30%

Ηλεία: Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη – Πολλαπλά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή

Δικαστήριο ΕΕ: Για τις γυναίκες από το Αφγανιστάν αρκεί το φύλο και η καταγωγή τους για να τους δοθεί άσυλο στην Ευρώπη