Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ερντογάν: «Ανήσυχη η Ελλάδα μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για την ανησυχία της Ελλάδας μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν έκανε λόγο ο Ερντογάν. «Τι κάναμε χθες – προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. “Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπαν. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε… Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι πολύ μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με χρήματά μας για να τρυπήσουμε… Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται στον απόηχο «γκρίνιας» από μερίδα του στρατιωτικού κατεστημένου που τάσσεται υπέρ της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μοιάζουν να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Η δεξαμενή σκέψης Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σε ανάρτησή της στο twitter σημείωσε μετά τον απόπλου του γεωτρητικού: «Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…»

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

 

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη, δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος με την Ουκρανία

Ουκρανός αξιωματούχος: Διπλασιάστηκε ο αριθμός ρωσικών αεροπορικών επιδρομών