• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Αναζητά επενδυτές στις χώρες του Κόλπου, για να «σωθεί» η οικονομία της Τουρκίας

    • Bloomberg
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκεπτικός

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο προγραμματισμός επισκέψεων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτεί μία προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η «ταλαιπωρημένη» οικονομία της χώρας του.

    Το τριήμερο ταξίδι του Ερντογάν, από Δευτέρα έως Τετάρτη, περιλαμβάνει και το Κατάρ.

    Η Τουρκία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χώρες του Κόλπου, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα, σχολιάζοντας το επικείμενο ταξίδι του Τούρκου προέδρου.

    Παράλληλα, ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από περισσότερους από 100 επιχειρηματίες, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν συμφωνίες συνεργασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

    Σημειώνεται ότι μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Ερντογάν άλλαξε ορισμένες οικονομικές πολιτικές σε μια προσπάθεια να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής, ενώ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με τα «πετροκράτη» του αραβικού κόσμου.

    Με στόχο να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά και να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – που σημείωσε ρεκόρ – αύξησε σήμερα τους φόρους στα καύσιμα, σχεδόν κατά 200%.

    Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι φόροι στην απλή βενζίνη αυξήθηκαν κατά περίπου 200%, στις 7,53 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, με τους φόρους στο ντίζελ και σε μια σειρά άλλων προϊόντων πετρελαίου να ανεβαίνουν επίσης,

    Η αύξηση ώθησε τις τιμές της βενζίνης στην αντλία κατά περίπου 20%, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Turkish Petroleum.

    Με αυτή την κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ο πληθωρισμός που είναι ήδη στο 38% και να πλήξει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν – που περιελάμβαναν και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα – οδήγησαν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και απομάκρυναν πολλούς δυτικούς επενδυτές.

    Ωστόσο, τα κράτη του Κόλπου δείχνουν, ως «διεκδικητές», να αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν το επενδυτικό χάσμα.

    Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν ήδη παράσχει συνάλλαγμα στην τουρκική κεντρική τράπεζα μέσω συμφωνιών ανταλλαγής και άμεσων καταθέσεων.

    Επιπλέον, ο Ερντογάν, επεδίωξε να βελτιώσει τις «παγωμένες» σχέσεις με το Ριάντ, μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.

    «Όλες οι διαστάσεις των διμερών σχέσεων θα επανεξεταστούν», αν και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και τα επενδυτικά σχέδια, ανέφερε πριν από το ταξίδι το γραφείο Τύπου του Ερντογάν.

    Πηγή: Bloomberg 

    Σκέρτσος: Βασικός στόχος οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ηρεμία με την Τουρκία

    Μερικές απλές σκέψεις για την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για πάταξη των δικτύων των διακινητών – 100 εκατ. ευρώ στη Τυνησία



    ΣΧΟΛΙΑ