Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ονομάτων διασήμων που φέρεται να είχαν σχέση με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταιν. Πολλοί από αυτούς εμπλέκονται σε σκάνδαλο trafficking, όμως υπάρχουν και ονόματα που δεν έχουν ουδεμία σχέση με εγκληματικές πράξεις και μπορεί να είχαν απλή γνωριμία με τον χρηματιστή που αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Στο «little black book» των 92 σελίδων που ο Επστάιν κρατούσε τις επαφές με ισχυρούς από όλο τον κόσμο, υπάρχουν και ορισμένοι Ελληνες όπου ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος κρατούσε τα στοιχεία τους. Για παράδειγμα είναι τα στοιχεία του Παύλου Γλύξμπουργκ και της επενδυτικής εταιρείας του, Ivory Capital Group.

Υπάρχουν ακόμη ονόματα ισχυρών και επιφανών ελληνικών οικογενειών, όπως του Κωνσταντίνου Νιάρχου, του Δημήτρη Γουλανδρή, της Δήμητρας Λαλαούνη, καθώς και μελών της οικογένειας Μαυρολέων, αλλά και γόνων βασιλικών οίκων.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κανένα από τα ονόματα Ελλήνων που βρίσκονται στην ατζέντα του χρηματιστή, δεν βρίσκεται στα δικαστικά έγγραφα.

Δείτε όλα τα έγγραφα εδώ

240104165935_Final_Epstein_documents

Δείτε τον τηλεφωνικό κατάλογο του Επστάιν

240104170009_jeffrey-epsteins-little-black-book-redacted__1_

 

 

Περισσότερα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ωστόσο, μια δικαστής της Νέας Υόρκης άρχισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ να αποκαλύπτει τα ονόματα επαφών, γνωριμιών, οικείων, θυμάτων ή υπόπτων ως συνεργών του αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, όμως αυτοκτόνησε το 2019 στη φυλακή πριν δικαστεί.

Μεταξύ αυτών των περίπου 150 ως 180 ονομάτων -τα οποία έχουν προκύψει από γύρω στις χίλιες σελίδες δικαστικών εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη του Μανχάταν- περιλαμβάνονται αυτά των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον (Δημοκρατικός, 1993-2001) και Ντόναλντ Τραμπ (Ρεπουμπλικάνος, 2017-2021), αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους.

Οι δικαστικές αυτές αποκαλύψεις ήταν προβλεπόμενες και αναμενόμενες μετά την εντολή που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου από τη δικαστή της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα και η οποία είχε το αποτέλεσμα βραδυφλεγούς βόμβας στην αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δικαστική αυτή ενέργεια ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας για δυσφήμηση που είχε κινηθεί σε βάρος της πρώην ερωμένης και συνεργού του Τζέφρι Επστάιν, της Ζισλέν Μάξγουελ, η οποία εκτίει από το 2022 ποινή 20ετούς κάθειρξης, και είχε κατατεθεί από την αμερικανίδα μηνύτρια του ζευγαριού Βιρτζίνια Τζιούφρε.

Η δικαστής Πρέσκα είχε καταγράψει το Δεκέμβριο 180 πρόσωπα -με αριθμους και το ψευδώνυμο «Doe»- και διατάξει η ταυτότητά τους να αποκαλυφθεί «πλήρως» το αργότερο σε «14 ημέρες» μετά τις 18 και 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 2 ή 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily News, η οποία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του καταλόγου, η μήνυση για δυσφήμηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε σε βάρος της Ζισλέν Μάξγουελ χρονολογείται ήδη από το 2016 και είχε διευθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Όμως η εφημερίδα Miami Herald είχε τότε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με το δίκτυο Επστάιν.

Ο κατηγορούμενος χρηματιστής, ο οποίος σύχναζε στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, είχε συλληφθεί το 2019.

Για να δικαιολογήσει την αποκάλυψη των ονομάτων -μεταξύ των οποίων προσωπικότητες που είχαν ήδη αναφερθεί από τον Τύπο-, η δικαιοσύνη βασίσθηκε στο γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα αναγνωρίζονται εύκολα από τις συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευθεί αυτά τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος αναφέρεται στα έγγραφα ως μια γνωριμία του Επστάιν, αλλά καμιά αναφορά σ’ αυτόν δεν γίνεται σχετικά με ενδεχόμενη παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Όσο για τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διατηρούσε πολύ στενότερη σχέση με τον χρηματιστή και ταξίδευε μαζί του στα χρόνια του 2000, το όνομά του αναφέρεται δεκάδες φορές, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς σαφή ένδειξη για παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με τα αρχεία, η Τζοάνα Σόμπεργκ κατέθεσε ότι ο Έπσταϊν της είπε κάποτε ότι στον Κλίντον «αρέσουν τα μικρά», αναφερόμενη σε κορίτσια. Ο κ. Κλίντον είχε σχέση με μια 22χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Σόμπεργκ κατέθεσε επίσης ότι είχε γνωρίσει τον Μάικλ Τζάκσον στην έπαυλη του Έπσταϊν στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. H ίδια ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου έπιασε το στήθος της ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Τζέφρι Έπσταϊν στο Μανχάταν το 2001.

Εκπληξη προκαλεί και το όνομα του διάσημου Αμερικανού ταχυδακτυλουργού Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε έφηβο μοντέλο και περιγράφεται στα έγγραφα ως φίλος του Έπσταϊν.

Αλλά ονόματα που υπάρχουν στη λίστα Επστάιν, αλλά που δε καμιά περίπτωση δεν κατηγορούνται για οτιδήποτε, είναι ο καθηγητής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Ριντ Χόφμαν, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου υπό τον Ομπάμα, ο Γούντι Άλεν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Θορμπγιόρν Γιάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο πρώην πρόεδρος της Barclays, Τζες Στάλεϊ.

Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Γιουγκοσλαβίας, η πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, ο πρίγκιπας Χάινριχ Φίρστενμπεργκ, όπως και ο πρίγκιπας Αντριου και η πρώην συζύγός του Σάρα Φέργκιουσον.

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Πρόστιμο 2,2 εκατ. δολαρίων στον πρώην CEO της τράπεζας για το σκάνδαλο Epstein
JP Morgan: Πώς ο Τζέιμι Ντίμον βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών για το σκάνδαλο Έπσταϊν