Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Επιθέσεις από Χεζμπολάχ και Υεμένη κατά του Ισραήλ στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου – Με μαζικό βομβαρδισμό απάντησε το Τελ Αβίβ

Μαχητικό F-15 του Ισραήλ

Μαχητικό F-15 του Ισραήλ ( πηγή: REUTERS/AMIR COHEN)

Στα ύψη παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε μια σειρά από πολέμους στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

«Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Στις 18.00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει πως έπληξε δύο φορές, με ομοβροντία πυραύλων, «πολλές κοινότητες στα βόρεια της Χάιφα», της μεγάλης πόλης στο βόρειο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow.

Νωρίτερα ο στρατός είχε αναφέρει πως ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους από την Υεμένη εκτοξεύτηκε προς το κεντρικό Ισραήλ και αναχαιτίστηκε επιτυχώς. Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Λίγο νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι επέφερε «σημαντικά» πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή.

«Μέσα σε μία ώρα» η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «χτύπησε περισσότερους από 100 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο (…) που ανήκαν σε διάφορες μονάδες της Χεζμπολάχ» αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση. «Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια των πληγμάτων που έχουν στόχο (να αποδυναμώσουν) τη Χεζμπολάχ και να στηρίξουν τις (ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», πρόσθεσε ο στρατός.

 «Πόλεμος της Αναγέννησης»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  δήλωσε πως η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε πέρσι το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, έφερε το όνομα της στρατιωτικής εκστρατείας «Σιδερένια ξίφη».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε με αφορμή την πρώτη επέτειο των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο “Πόλεμος της Αναγέννησης”. Έτσι θα ήθελα να ονομάσουμε επίσημα τον πόλεμο».

«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα τερματίσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε: να ανατρέψουμε τη διαβολική κυριαρχία της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω – τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς – αποτρέποντας κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ και την επιστροφή των κατοίκων μας στο νότο και τον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Στη συνάντηση, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά την απαγγελία ψαλμών και την προσευχή για τους στρατιώτες του IDF και τους ομήρους, οι υπουργοί είδαν πλάνα από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε μια ανακοίνωση αντιδρώντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων».

Ιράν: «Σημείο καμπής στην ιστορία του αγώνα των Παλαιστινίων η 7η Οκτωβρίου 2023»

Από την πλευρά του το Ιράν χαιρέτισε την 7η Οκτωβρίου 2023 ως ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» του αγώνα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.

«Η δράση που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2023 (…) σηματοδότησε μια καμπή στην ιστορία του νόμιμου αγώνα του παλαιστινιακού έθνους ενάντια στην κατοχή και την καταπίεση του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα σήμερα η ιρανική διπλωματία επανέλαβε ότι θα απαντήσει «σθεναρά» σε οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση στην ιρανική επικράτεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί μια επέκταση του πολέμου στην περιοχή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «δεν φοβάται τον πόλεμο και θα απαντήσει αποφασιστικά και κατάλληλα σε οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακσί, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους προς το Ισραήλ, τον ορκισμένο του εχθρό, την περσμένη Τρίτη. Η επίθεση, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ήταν μια απάντηση στη δολοφονία από μια ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και σε μια άλλη επίθεση στην Τεχεράνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει απάντηση στην ιρανική επίθεση της περασμένης Τρίτης.

Σήμερα, ο Αρακσί τόνισε ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει πόλεμο στην περιοχή».

Χαμάς: Σε πολύ δύσκολη κατάσταση οι όμηροι

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί όμηροι πο”πολύ δύσκολη” κατάσταση,υ κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε  έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

“Λέμε (στους Ισραηλινούς) ότι θα μπορούσατε να είχατε πάρει πίσω όλους τους ομήρους σας ζωντανούς πριν από έναν χρόνο, η κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων, η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, έχει γίνει πολύ “δύσκολη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό κίνημα.

πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο του Πειραιά – Μήνυμα από το 112 για τους καπνούς

Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα μετά την πτωτική εβδομάδα

Κατασκευαστικές: Κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «άλμα» Intrakat, ανεβαίνουν οι «μικροί» – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 6μήνου