ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μόντι και Μακρόν, χέρι με χέρι στον χώρο του Ινδοειρηνικού: Παρίσι και Νέο Δελχί επαναδιαβεβαίωσαν σήμερα τη βούλησή τους “να δράσουν από κοινού”, ιδίως απέναντι στην Κίνα, εν μέσω της κρίσης των υποβρυχίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να εργαστούν μαζί «σε έναν ανοιχτό Ινδοειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί «να συμβάλει στην ενίσχυση και τη στρατηγική αυτονομία της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας (AUKUS), που τορπίλισε τη σύμβαση-μαμούθ για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.
Η ανακοίνωση του Ελιζέ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα αυτό.
Όμως υπογραμμίζει ότι Γαλλία και Ινδία υιοθετούν μια κοινή προσέγγιση «φιλοδοξώντας να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και την εφαρμογή του δικαίου, αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας» στον Ινδοειρηνικό, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Νωρίτερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Η σημασία της διμερούς σχέσης
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μόντι ανέφερε ότι συζήτησε με τον Μακρόν «τη στενότερη συνεργασία» των δύο χωρών στον Ινδοειρηνικό, επισημαίνοντας τη «σημασία» αυτής της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Spoke with my friend President @EmmanuelMacron on the situation in Afghanistan. We also discussed closer collaboration between India and France in the Indo-Pacific. We place great value on our Strategic Partnership with France, including in the UNSC.
— Narendra Modi (@narendramodi) September 21, 2021
Οι επαφές αυτές επιτρέπουν στο Παρίσι να προσελκύσει έναν σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή αυτή, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών με την Ινδία: πώληση μαχητικών Rafale, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, άνοιγμα των γαλλικών βάσεων στο Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρεϊνιόν για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.
Η Ινδία επιθυμεί να συνεργαστεί με τις δημοκρατίες της περιοχής ώστε να οικοδομηθεί μια ισορροπία και μια ασφάλεια στην ευρύτερη ζώνη του Ινδοειρηνικού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράχμα Τσελάνι, καθηγητής στρατηγικών μελετών στο Centre for Policy Research (CPR), έναν ιδιωτικό ερευνητικό οργανισμό που εδρεύει στο Νέο Δελχί.
«Οι αποκλειστικές συμφωνίες ασφαλείας (σ.σ. όπως η AUKUS) είναι αντίθετες με αυτό το όραμα», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ για AUKUS: Αλληλεγγύη στην Γαλλία – «Δεν είναι διμερές το θέμα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ