ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν τις προσπάθειες εκκένωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ευάλωτους πολίτες του Αφγανιστάν και των γειτονικών χωρών, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστεί ο προγραμματισμός της βοήθειας στην προσεχή συνεδρίαση της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΠΟΥ: Να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων.
“Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί”, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
“Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19”, προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας “όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας”.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, καθιστώντας την ασφάλεια των δομών υγείας “σημαντική πρόκληση”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.
Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, που παραμένουν σιωπηροί, μπορεί να παγώσουν την οικονομική τους βοήθεια στη χώρα.
Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην “Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία”.
Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην “άμεση” ανάγκη για “την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας”, προκειμένου να αποσοβηθεί ο μη μικτός χαρακτήρας που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν, οπαδούς μιας ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ