ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία θα «εκπληρώσει» την υπόσχεσή της προς τη Φινλανδία σχετικά με την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το σαφέστερο μήνυμα μέχρι τώρα, ότι θα εγκρίνει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
«Θα συναντήσουμε τον πρόεδρο της Φινλανδίας και θα κάνουμε ό,τι απαιτεί από εμάς η υπόσχεσή μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Ερντογάν ζήτησε από τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto να τον συναντήσει προσωπικά για να του δώσει την έγκρισή του και ο Niinisto πρόκειται να ταξιδέψει στην Άγκυρα την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του κράτους της Φινλανδίας την Τετάρτη.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία απαιτεί έγκριση και των 30 μελών. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την ψηφοφορία επικύρωσης.
«Είπα ναι στην πρόσκληση», είπε ο Νινίστο. «Ήταν γνωστό ότι μόλις ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν λάβει την απόφασή του να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα θέλει να συναντηθεί και να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του από τον έναν πρόεδρο στον άλλον».
Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν στο Bloomberg τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία πλησιάζει σε απόφαση να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας. Η είσοδος της Σουηδίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει επικρίνει τη στάση της απέναντι στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία βλέπει ως τρομοκράτες.
Η αυστηρότερη προσέγγιση του Ερντογάν στη Σουηδία ίσως βοηθήσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. Θα πρέπει ωστόσο, να εξισορροπήσει αυτή τη ρητορική με την ανάγκη να λάβει υποστήριξη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας ψυχράνθηκαν περαιτέρω μετά τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη, συμπεριλαμβανομένης της καύσης ενός Κορανίου. Έκτοτε, η Σουηδία απέτρεψε τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες πυρπολήσεις του ιερού βιβλίου του Ισλάμ και η κυβέρνηση πρότεινε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο σχεδιασμένο εδώ και καιρό, τον οποίο η Τουρκία έχει πλέον συνδέσει με την επικύρωσή της από το ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει επίσης ενδείξεις ότι η Φινλανδία μπορεί να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία.
«Είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτήν την κατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Προτιμήσαμε να επικυρωθούμε μαζί, να κάνουμε όλο το ταξίδι χέρι-χέρι, αλλά πάντα εξέφραζα ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις επικύρωσης και το σεβόμαστε πλήρως».
Ο Νινίστο είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να ενταχθούν στη συμμαχία «το συντομότερο δυνατό».
Διαβάστε επίσης:
Κουλέμπα: Πρέπει να εκδιώξουμε τη Ρωσία από την Κριμαία για να αποφεύγονται θερμά επεισόδια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε