Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών, εξέτασαν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε διάσκεψη που διοργάνωσε στο Βελιγράδι η κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργοί, της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεγκέλτια, του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, όπως επίσης και ο απεσταλμένος του πρωθυπουργού της Νορβηγίας Αντρέας Έρικσον. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ενώ εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που εκδηλώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων επισήμαναν την ανάγκη να υλοποιηθούν κοινά προγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δόθηκε έμφαση και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ώστε σταδιακά να υπάρξει πλήρης απεξάρτηση από την Ρωσία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε στον αγωγό που κατασκευάζεται στην νότια Σερβία και θα συνδέεται με το αγωγό IGB, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα στο άμεσο μέλλον.

Τι ανέφερε ο Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι.

Στη διασύνδεση με αγωγό αερίου με την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο μελέτης η κατασκευή ενός κάθετου αγωγού προς την Ελλάδα, ο οποίος στο μέλλον θα μπορούσε να επεκταθεί και προς τη νότια Σερβία.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής κυβέρνησης επισήμανε ότι στα Δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανέφερε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον επενδυτών από τη χώρα του για επενδύσεις στην “πράσινη ενέργεια”.

Διαβάστε επίσης

υκρανία: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας