ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την υπογραφή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στάλθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές.
Σε αυτές εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας «για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου», καθώς «οι παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας», όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.
Επίσης, στις επιστολές, η τουρκική πλευρά φέρεται να αναφέρει, πάντα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η κυριαρχία της Ελλάδας από έγκυρες διεθνείς συνθήκες καθώς και το ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στις επιστολές, όπου τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια.
Επιπλέον, στις επιστολές αναφέρεται ότι η Τουρκία πιστεύει πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Οι επιστολές τέλος, αναφέρουν ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.
Διαβάστε επίσης
Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: «Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση