Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Εμφύλιος πόλεμος στο ΕΛΚ: Θανάσης Μπακόλας εναντίον Μάνφρεντ Βέμπερ

ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας - Μάνφρεντ Βέμπερ

Θανάσης Μπακόλας - Μάνφρεντ Βέμπερ

Yπάρχει μια μεγάλη διάσπαση στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Μια διαμάχη για το προσωπικό αποκάλυψε μια αψιμαχία ανάμεσα στον βαρύ χτυπητή Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σπάνια πρόκληση, και έναν άλλο ισχυρό παίκτη του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.

Η διαμάχη έρχεται τη στιγμή που ο Βέμπερ — ο οποίος είναι και αρχηγός της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος — ξεκινά μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κόμματος κατά τη δεύτερη ημέρα της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα έπρεπε να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ. Έναν Βέλγο που έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βαντενκεντελάερ είχε ξεκινήσει μόλις εβδομάδες νωρίτερα ως η επιλογή του Βέμπερ να είναι «διευθυντής δέσμευσης κομματικών μελών».

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο Μπακόλας σε ένα email που προβλήθηκε από το Brussels Playbook, ο Βέμπερ έκανε γοργά νέα κίνηση  στέλνοντας ένα νέο οργανόγραμμα και δηλώνοντας σε ένα μήνυμα κειμένου ότι ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργούσε αντ ‘αυτού ως επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος.

«Δεν μπορώ να υποχρεώσω και να επιβάλω τις απαιτήσεις του Προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας απαντώντας στην κίνηση του Βέμπερ.

Η θέση του επιτελάρχη όπως περιγράφεται δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας είναι ο ίδιος ο Μπακόλας που θα είναι νομικά υπεύθυνος για παραβάσεις, υποστήριξε.

Οι προσπάθειες του Βέμπερ για συγκέντρωση εξουσίας

Αφού απέτυχε σε μια προσπάθεια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραιτήθηκε από τα σχέδια να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας μέσα στον κομματικό μηχανισμό του ΕΛΚ.

Έχει εγκαταστήσει πιστούς σε βασικούς ρόλους του ΕΛΚ και έχει στείλει πιθανούς επικριτές και αντιπάλους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας Σιμόν Μπουσουτίλ βρίσκεται καθ’ οδόν προς την έξοδο για να ανοίξει τον δρόμο για τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Βέμπερ, Ουάρντα Μπενσουάνγκ.

Ο Βέμπερ είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες — αναμφισβήτητα δεύτερος μετά την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση για τον διορισμό του Βαντενκεντελάερ ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά ελιγμών που έκανε ο Βέμπερ για να σφίξει τον έλεγχο του μηχανισμού του ΕΛΚ. Αλλά η ανοιχτή ανυπακοή του Μπακόλα είναι άνευ προηγουμένου.

Ο παράγοντας Μελόνι

Πίσω από τη διαμάχη για το προσωπικό διαφαίνεται μια μεγαλύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ έχει συμφιλιωθεί με ακραίους δεξιούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Άξιο αναφοράς πως ο Βέμπερ συναντήθηκε με τη Μελόνι στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η προσέγγιση έχει εξοργίσει ορισμένους εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.

Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει τους παίκτες του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.

Οι πιθανοί σύμμαχοι του Θανάση Μπακόλα

Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε ένα συμβόλαιο που θα έκανε τον Βαντενκεντελάερε επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με ένα απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση, το οποίο προβλήθηκε από το Playbook.

Ενώ η ομάδα του ΕΛΚ έχει να κάνει με τους ευρωβουλευτές, το κόμμα ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί εθνικούς ηγέτες και κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος είναι κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να ποντάρει στο ότι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο και ο ηγέτης της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς θα τον στηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.

Εάν δεν το κάνουν, θα εδραιωθεί η θέση του Βέμπερ ως του απαράβατου ηγέτη του ΕΛΚ.

«Ο κ. Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ένα ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ, το οποίο παραχώρησε ανωνυμία για να σχολιάσει την ευαίσθητη δυναμική του κόμματος.

Μέχρι στιγμής τα βασικά πρόσωπα αυτή της διαμάχης δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση. Ο Μπακόλας έχει αρνηθεί να σχολιάσει, Βαντενκεντελάερε πέταξε το μπαλάκι στην ομάδα του Βέμπερ και ο Βέμπερ δεν ήταν δυνατό να σχολιάσει.

Το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό

Τα παιχνίδια εξουσίας και οι καταγγελίες έρχονται καθώς το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό. Ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, επανεγκατέστησε τη Φον Ντερ Λάιεν με μια πιο συντηρητική πλατφόρμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει το κυρίαρχο αποτύπωμά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ που αναφέρθηκε παραπάνω σημείωσε στο Politico ότι ο Βαντενκεντελάερε είναι «εξαιρετικά αξιοσέβαστος». Παρόλα αυτά, το μέλος πρόσθεσε: «Αυτά τα είδη παιχνιδιών εξουσίας… μπορεί άσκοπα να προκαλέσουν προβλήματα που δεν χρειάζονται».

Διαβάστε επίσης:

Ο Απόστολος Λύτρας παραδίδει τη δικηγορική του ταυτότητα, μετά την τιμωρία από τον ΔΣΑ

Profile: Ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Προϊστάμενο Λογιστηρίου

ΗΠΑ: Ενδείξεις ότι το Ιραν ετοιμάζει πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ