Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Εμανουέλ Μακρόν: Απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνο από την Αριστερά

Εμανουέλ Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε σήμερα την επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης, στο όνομα της «θεσμικής σταθερότητας» και ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη θα έχει νέες διαβουλεύσεις «με τους υπευθύνους των κομμάτων» και άλλες «προσωπικότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν προέτρεψε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγους «να συνεργαστούν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», χωρίς να κατονομάσει την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) με την οποία είχαν συνάψει την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, που ξεκίνησε την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός μοναδικού προγράμματος και μόνο των κομμάτων» του NFP. Μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και «η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αμέσως, ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ κατήγγειλε, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».

Ο Μακρόν κάλεσε ωστόσο «όλους τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας».

Αύριο θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, με στελέχη των κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας».

Μολονότι στον πρώτο γύρο δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ «δική μου ευθύνη είναι να μην μπλοκαριστεί, ούτε να αποδυναμωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο Μακρόν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με Λεπέν για το πολιτικό αδιέξοδο – Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός από τη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης – Δείτε βίντεο

Φωτιά στο πετρέλαιο βάζει η Μέση Ανατολή – Πάνω από τα 81 δολάρια το Brent, άλμα 3% για το WTI – Τι συμβαίνει στη Λιβύη