• Διεθνής πολιτική

    ΕΛΚ: Η χορήγηση βίζας σε Ρώσους και Λευκορώσους από την Ουγγαρία εγείρει φόβους για ενίσχυση της κατασκοπείας

    Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ

    Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ


    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την απόφαση της Ουγγαρίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την κατασκοπεία στην ΕΕ, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε σήμερα στο πρακτορείο Reuters.

    Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του κεντροδεξιού ΕΛΚ, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να δηλώσει ότι οι νέοι ουγγρικοί κανόνες θα μπορούσαν «να δημιουργήσουν σοβαρά κενά για κατασκοπευτικές δραστηριότητες… δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

    «Αυτή η πολιτική θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τους Ρώσους να μετακινούνται στον (χωρίς σύνορα) χώρο Σένγκεν, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που απαιτούνται από τη νομοθεσία της ΕΕ», ανέφερε ο Βέμπερ στην επιστολή του.

    Η επιστολή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

    Η ουγγρική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σχολιάσει το θέμα.

    Το γραφείο του Σαρλ Μισέλ δεν σχολίασε την επιστολή, η οποία αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και της Ουγγαρίας, η οποία αυτή τη στιγμή προεδρεύει της ΕΕ καθώς επιδιώκει να διατηρήσει εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι θα έρθει σε επαφή με την Ουγγαρία σχετικά με τους νέους κανόνες , και ότι η Βουδαπέστη είναι υποχρεωμένη να ελέγξει εάν συμβαδίζουν με τους κανονισμούς Σέγκεν .

    Η Ουγγαρία αυτόν τον μήνα ανανέωσε το πρόγραμμα μετανάστευσης «εθνική κάρτα» για να συμπεριλάβει Ρώσους και Λευκορώσους μεταξύ άλλων. Ο κάτοχος μιας τέτοιας κάρτας επιτρέπεται να εργάζεται στην Ουγγαρία χωρίς έλεγχο ασφαλείας και μπορεί να φέρει τις οικογένειές του στη χώρα. Ισχύει για δύο χρόνια, αλλά μπορεί να παραταθεί.

    Επίσημα ο κάτοχος της κάρτας δεν θα είναι ένας φιλοξενούμενος- εργαζόμενος επισκέπτης και δεν θα εμφανίζεται ούτως ή άλλως ούτε στην στατιστική ούτε στις διάφορες εθνικές ποσοστώσεις

    Η απόφαση αυτή της Ουγγαρίας για τη χορήγηση βίζας, λαμβάνεται ένα χρόνο αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν κυρώσεις σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων(IIB)- μια τράπεζα ελεγχόμενη από την Ρωσία με έδρα την Βουδαπέστη- δύο Ρώσους και έναν Ούγγρο.

    Οι υπάλληλοι της τράπεζας απολάμβαναν πλήρη διπλωματική ασυλία και μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ. Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Ουγγαρία αποσύρθηκε από την ΙΙΒ, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή της που αναγκάστηκε να το πράξει.

    Αυτόν τον μήνα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν , ο οποίος ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ τη 1η Ιουλίου, εξόργισε τους εταίρους του στην ΕΕ με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Μόσχα για να συζητήσει ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Όρμπαν έχει επικρίνει έντονα τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 MW στην ανατολική Ρουμανία

    Entersoft: Στα 7,16 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο εξάμηνο

    Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος



    ΣΧΟΛΙΑ