Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Εκλογές στην Τουρκία: Ψηφίζουν ανάμεσα στα συντρίμμια – Τι ευχήθηκε ο Ερντογάν

(EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Ανάμεσα σε συντρίμμια ψηφίζουν οι σεισμόπληκτοι στην Τουρκία, με τον Ομάρ Χαλαμπί του Al Jazeera από την Καχραμανμαράς να δηλώνει ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, κανονικά ψηφίζουν τουλάχιστον εννιά εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Χαλαμπί, η ψηφοφορία στις σεισμόπληκτες περιοχές διεξάγεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Σε άθικτα σχολεία, σε κατεστραμμένα σχολεία, όπου έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένα καταλύματα και εντός καταυλισμών, όπου έχουν τοποθετηθεί κάλπες μέσα σε σκηνές.

Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ιμάμογλου και Ακσενέρ

Πριν από το μεσημέρι ψήφισαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε με τη σύζυγό του και ευχήθηκε «Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία. «Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», ανέφερε  μη επιθυμώντας να διατυπώσει πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ψήφισε με ισχυρά μέτρα ασφαλείας. «Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την ψήφο του έριξε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ στις κάλπες προσήλθε και η Μεράλ Ακσενέρ από το ακροδεξιό «Καλό Κόμμα».

Ψηφοφόροι για πρώτη φορά

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων).

Από αυτούς, 3,4 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει ένα πλεονέκτημα, αλλά ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να επικρατήσει, δεδομένης της ισχυρής βάσης υποστήριξής του στην καρδιά της αφοσιωμένης εργατικής τάξης της Ανατολίας.

Όσοι ακολούθησαν την άνοδο του Ερντογάν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να διατηρήσει την εξουσία.

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές στην Τουρκία: Τα βασικά στοιχεία με μια ματιά – Οι νέοι ψηφοφόροι και το διακύβευμα

Εκλογές στην Τουρκία: Η μάχη Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις