Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Η έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι προκλήθηκε από την άλλη πλευρά (upd)

Έφτασε στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

Έφτασε στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης (18/10) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το Αμερικανό πρόεδρο φυσικά υποδέχτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή τους.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», ανέφερε αρχικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή, ένα επίπεδο συνεργασίας που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των δύο εθνών μας», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Βλέπουμε αυτή την υποστήριξη και τη σταθερή σας δέσμευση να παρέχετε στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Βλέπουμε αυτή την υποστήριξη στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνετε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας, και στις δύο αμερικανικές ομάδες μάχης αερομεταφορέων που στέλνετε στην περιοχή για να υποστηρίξουν αυτά τα λόγια, με δράση αλλά πάνω απ’ όλα, κύριε Πρόεδρε, στον κόσμο βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση».

«Σωστά χαράξατε μια σαφή γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας και περιέγραψες ποιες εντολές κάνουν ένα απόλυτο κακό. Είναι ακριβώς αυτό», είπε και πρόσθεσε:

«Η Χαμάς δολοφονεί παιδιά μπροστά στα μάτια των γονιών τους και γονείς μπροστά στα παιδιά τους. Έκαψαν ζωντανούς ανθρώπους. Βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες. Αποκεφάλισαν στρατιώτες και έψαχναν για τις κρυφές κρυψώνες όπου οι γονείς έκρυβαν τα παιδιά τους. Φανταστείτε, κύριε Πρόεδρε, τον φόβο και τον πανικό αυτών των μικρών παιδιών τις τελευταίες τους στιγμές καθώς τα τέρατα ανακάλυψαν, ανακάλυψαν, τις κρυψώνες τους».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πλευρό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

Έφτασε στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

Έφτασε στο Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ξεκινώντας μια επίσκεψη διαβούλευσης για τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Γάζα, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται πάνω στο Air Force One.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο εν μέσω ισχυρού αποσπάσματος ασφαλείας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην πίστα του αεροδρομίου.

Mέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα είναι «μια πολύ μικρή, περιορισμένης διάρκειας διμερής συνάντηση».

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν επιβιβάστηκε σε θωρακισμένο όχημα της αυτοκινητοπομπής που θα τον μεταφέρει στις συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ.

Αργότερα θα υπάρξει συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και αργότερα συνάντηση με Ισραηλινούς πρώτους ανταποκριτές.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με μερικές από τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τις επιθέσεις της Χαμάς και τέλος ο Μπάιντεν θα κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Δείτε την άξιξη του Τζο Μπάιντεν:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετέβη κανονικά στο Ισραήλ, παρά τη ματαίωση της τετραμερούς σύσκεψης με τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από την πολύνεκρη τραγωδία σε νοσοκομείο της Παλαιστίνης.

Μάλιστα, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο Air Force One, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκλονισμένος και βαθιά θλιμμένος» για τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Άχλι, στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ και η Χαμάς ανταλλάσσουν κατηγορίες για το τι συνέβη χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Ahli στη Γάζα.

Εκεί, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν έως και 500 άνθρωποι – ασθενείς και άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στους χώρους, πιστεύοντας ότι το νοσοκομείο ήταν ασφαλές.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έριξε την ευθύνη στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ένα ασυγχώρητο έγκλημα και κήρυξε τριήμερο πένθος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το μακελειό προκλήθηκε από την ισλαμική τζιχάντ.

Μπλίνκεν: Επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για να τον συλλυπηθεί για τα θύματα της έκρηξης

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να του υποβάλει τα συλλυπητήριά του έπειτα από μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και να εκφράσει την υποστήριξή του στις “νόμιμες προσδοκίες” των Παλαιστινίων.

Ο Μπλίνκεν, που βρισκόταν στο Αμάν στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Τρίτη, με τον Αμπάς “προκειμένου να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη” στο νοσοκομείο ‘Αχλι Άραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος και οργή στη Γάζα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου – Aλληλοκατηγορίες Ισραήλ-Χαμάς

Η Χαμάς έριξε ρουκέτες στο αεροπλάνο που επέβαινε ο Όλαφ Σολτς – Tον έσωσε το Iron Dome (Δείτε το video)

Ακυρώθηκε η 4μερης σύνοδος μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα