Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

ΕΕ: Ξεκίνησε η παραγωγή των πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον μόνιμο στόλο rescEU

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς

Άρχισε η παραγωγή δώδεκα (12) αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο rescEU, έπειτα από τις συμφωνίες που υπέγραψαν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με την Canadian Commercial Corporation. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αεροσκάφη θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Επιτροπή και «θα αποτελέσουν τη νέα ραχοκοκαλιά του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών».

 

Τα αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρούν ταχέως όταν μια χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές δασικές πυρκαγιές, για τις οποίες χρειάζεται πρόσθετη στήριξη. «Αυτό συνάδει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου πυροσβεστικού στόλου rescEU που θα φιλοξενείται από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «δέκα ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράζονται απευθείας από τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των εθνικών στόλων τους».

 

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για αυτή «την επιτυχημένη συντονισμένη προσπάθεια της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και των κρατών μελών», ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε. Καθώς οι περίοδοι δασικών πυρκαγιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, περισσότερο θανατηφόρες και απρόβλεπτες, εργαζόμαστε άοκνα για να ενισχύσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσης της ΕΕ. Η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεσμεύεται να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη με τα οποία συνεργαστήκαμε για να επιταχύνουμε την αγορά των τόσο αναγκαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χάρη στη συνεργασία μας, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση ενός νέου, μόνιμου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.»

«Τον τελευταίο καιρό οι δασικές πυρκαγιές είναι μια πηγή ανησυχίας για όλη την Ευρώπη, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συντονίζει την πανευρωπαϊκή βοήθεια και διασφαλίζει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα συμμετέχοντα κράτη του μηχανισμού ενημερώνονται εγκαίρως σε περιόδους κρίσης και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» και ότι «από το 2019 ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύεται σταδιακά με τον στόλο rescEU, ένα ευρωπαϊκό απόθεμα που περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και χρηματοδοτείται 100 % από την ΕΕ». Συγκεκριμένα, με κονδύλια της ΕΕ θα αγοραστούν συνολικά 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα διανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών της ΕΕ (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) και ορισμένα ελικόπτερα. Αυτά θα αποτελούν τον «μόνιμο στόλο rescEU». Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ενώ η πρώτη παρτίδα ελικοπτέρων αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΔΔΗΕ: Ενημέρωση σχετικά με προβλήματα ηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ανακοίνωση της πυροσβεστικής για τα εναέρια – Ζητά επιπλέον στοιχεία

Χρηματιστήριο: Ο S&P «ξύπνησε» την αγορά – Σε Πειραιώς και ΔΕΗ τα βλέμματα, μάζεψε τα 21 ευρώ η Motor Oil