ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΕΕ επιδιώκει να βρει και άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία.
Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρελ Ελ Μόλα και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχάραρ, υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται στην Ευρώπη. «Η ΕΕ θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις αυτές τις δύο χώρες της Αν. Μεσογείου ώστε να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», εξήγησε.
Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020.
«Είναι επίσης ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει περιφερειακό κέντρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Απέρριψε πρόταση του NATO για τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών