ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην συνέντευξη Τύπου, τα ξημερώματα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα έχουν «τεράστιο κόστος» για τη Ρωσία, εάν ο ρωσικός στρατός προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα προκαλούσαν τεράστιο κόστος. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό» τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι «οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους».
Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των 27 ενθαρρύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του σχήματος της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.
ΝΑΤΟ: Απειλή για κυρώσεις
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην οποία τονίζει ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες και υψηλό τίμημα», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι είναι έτοιμη για «ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία».
«Ανησυχούμε σοβαρά για την ουσιαστική, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες και απορρίπτουμε τους ψευδείς ρωσικούς ισχυρισμούς για προκλήσεις της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ. Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται στη δήλωση ενώ επισημαίνεται:
«Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες και υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των χωρών να αποφασίζουν το μέλλον και την εξωτερική τους πολιτική χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι θέμα μόνο της Ουκρανίας και των 30 Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες διχασμού της ασφάλειας των Συμμάχων.
Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία. Επαναλαμβάνουμε την μακροχρόνια πρόσκλησή μας για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.»
Πούτιν: Μη αποδεκτή η επέκταση του ΝΑΤΟ
Στην συνάντηση που είχε στις 8 Δεκέμβριου στο Σότσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει μη αποδεκτή την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα αναπτύξει βάσεις εκεί εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Βασιζόμαστε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά» απάντησε σε ευθεία ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Μόσχα σκοπεύει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας.
O Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε μη αποδεκτή την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ (στην περιοχή) αν και χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε την προηγουμένη με τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Διαβάστε ακόμη: