ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο κατάλογος έχει ήδη σταλεί στα άλλα κράτη μέλη και πρόκειται να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. μετά το καλοκαίρι. Κατόπιν θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων. Στην περίπτωση αυτή τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν τα άτομα στην ΕΕ θα παγώσουν, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα επιτρέπεται πλέον να συνεργάζονται με εκείνες οι οποίες παραβιάζουν το εμπάργκο και στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν ιδίως την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποδαυλίζουν την διένεξη στη Λιβύη με παραδόσεις όπλων και μισθοφόρους. Στη σύνοδο κορυφής για την Λιβύη στο Βερολίνο, η Τουρκία και τα Εμιράτα δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, οι παραδόσεις συνεχίστηκαν αδιάκοπα από τότε.
Στα μέσα Ιουλίου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν απειλήσει για πρώτη φορά με κυρώσεις. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χάικο Μάας είχε πει τότε «Γνωρίζουμε ότι εφόδια όσο μισθοφόροι μεταφέρονται συχνά στη Λιβύη μέσω ναυλωμένων πλοίων ή αεροπλάνων» και έκανε λόγο για μια διαδικασία δύο σταδίων. Σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα κατάλογο όλες οι εταιρείες και τα άτομα που έχουν συμμετάσχει στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Ως δεύτερο βήμα, θα μπορούσε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων σε κράτη από τα οποία προέρχονται όπλα ή μισθοφόροι.