Οι Βρυξέλλες «μελετούν» την απάντηση του Ιράν στο «τελικό κείμενο» που επεξεργάστηκε η ΕΕ προκειμένου να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, «σε διαβούλευση με τους εταίρους τους», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Λάβαμε την απάντηση του Ιράν το βράδυ της Δευτέρας, τη μελετάμε και είμαστε σε διαβούλευση με τους υπόλοιπους εταίρους της συμφωνίας» (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) για τον τρόπο να προχωρήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

1

Νωρίτερα, το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως το Ιράν διαβίβασε την απάντησή του για το κείμενο αυτό.

«Το Ιράν υπέβαλε τη γραπτή απάντησή του σε ένα πρόπλασμα σχεδίου συμφωνίας της Βιέννης και ανακοίνωσε πως μία συμφωνία θα επιτευχθεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδράσουν με ρεαλισμό και ευελιξία», σύμφωνα με το Irna.

Έπειτα από πολλούς μήνες μπλοκαρίσματος, οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν στις 4 Αυγούστου στην αυστριακή πρωτεύουσα σε μια πολλοστή προσπάθεια, υπό την αιγίδα της ΕΕ, να διασωθεί η διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και, από την άλλη πλευρά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή, γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιό της JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — ΚΟΣΔ), έχει στόχο να διασφαλισθεί ο μη στρατιωτικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που κατηγορείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο παρά τις διαψεύσεις του.

Όμως, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη παραβίασε σταδιακά τις υποχρεώσεις της.

Στόχος των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη, στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν με έμμεσο τρόπο, είναι να ξαναμπεί η διαδικασία στις ράγες.

Στις 26 Ιουλίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και συντονιστής του ιρανικού πυρηνικού φακέλου Ζοζέπ Μπορέλ υπέβαλε ένα συμβιβαστικό σχέδιο και κάλεσε τα εμπλεκόμενα στις συνομιλίες μέρη να το αποδεχθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια “επικίνδυνη κρίση”.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η χώρα του θα γνωστοποιούσε τις «τελικές προτάσεις» της για τον πυρηνικό φάκελο μέχρι την Τρίτη.

«Οι διαφορές αφορούν τρία σημεία, για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει προφορικά την ευελιξία τους σε δύο περιπτώσεις, αλλά αυτό θα πρέπει να περιληφθεί στο κείμενο», πρόσθεσε το Irna, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

«Το τρίτο ζήτημα συνδέεται με τη διασφάλιση πως η συμφωνία θα είναι βιώσιμη, και αυτό εξαρτάται από τον ρεαλισμό των ΗΠΑ για να καθησυχάσουν το Ιράν», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε χθες να πει αν η Ουάσινγκτον θα ήταν έτοιμη να θέσει τέλος στις κυρώσεις σε περίπτωση ιρανικής συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Σήμερα η απάντηση για την πρόταση της ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα