Γνωστοί οικονομολόγοι, ακτιβιστές, εκατομμυριούχοι και πολιτικές προσωπικότητες κατέθεσαν σήμερα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού φόρου στην περιουσία του 1% των πιο πλούσιων πολιτών –η διαδικασία αυτή μπορεί να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Προσωπικότητες “επτά χωρών της Ευρώπης κατέθεσαν σήμερα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μόνιμο ετήσιο φόρο στις μεγαλύτερες περιουσίες της Ευρώπης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία συνυπέγραψε την πρωτοβουλία.

1

Ο στόχος είναι “να συγκεντρωθούν πόροι για να μειωθούν η φτώχεια και οι ανισότητες σε μας (Ευρώπη) και στις πιο φτωχές χώρες και για να επιτεθούμε στην κλιματική κρίση”, εξηγεί η μκο, σημειώνοντας ότι ετήσιος φόρος στις περιουσίες των ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων, που θα έφτανε ως 5%, θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι μηχανισμός που επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέους νόμους. Αν η Κομισιόν επικυρώσει εντός του επόμενου μήνα ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία αυτή των πολιτών, οι εμπνευστές της θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο από τον Ιούλιο για να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές στις επτά χώρες της ΕΕ.

Αν το επιτύχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της διάστημα τριών μηνών για να αντιδράσει: μπορεί να αποφασίσει να δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία αυτή και να κινήσει νομοθετική διαδικασία ή μπορεί τουλάχιστον να αιτιολογήσει λεπτομερώς πιθανή άρνησή της.

Μεταξύ των εμπνευστών αυτής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών βρίσκεται ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί. Αυτός, τον οποίο επικαλείται στην ανακοίνωσή της η Oxfam, υπογραμμίζει ότι “μεγάλο μέρος” της περιουσίας των πιο πλούσιων “υποφορολογείται, ή ακόμη δεν φορολογείται καθόλου” στην Ευρώπη.

“Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, αν ακούσουν τους πολίτες τους”, σημειώνει, ζητώντας “να καταστεί πιο δίκαιο το φορολογικό μας σύστημα με την εισαγωγή προοδευτικού φόρου περιουσίας στην Ευρώπη”.

Στα τέλη του φετινού Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει 123 αιτήματα για την εκκίνηση της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών από το 2011 που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός αυτός και είχε επικυρώσει 101 από αυτά, ανοίγοντας τον δρόμο για την συλλογή υπογραφών.

Προς το παρόν μόνον 9 πρωτοβουλίες έχουν επιτύχει το απαιτούμενο όριο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών και έχουν ως εκ τούτου υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πιο πρόσφατες αποσκοπούν το τέλος της εκτροφής ζώων σε κλουβιά, στην προστασία των μελισσών, στην υπεράσπιση των καλλυντικών που παρασκευάζονται χωρίς πειράματα σε ζώα ή ακόμη στην απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προτείνει ένα νεό οργανισμό δεοντολογίας μετά το σκάνδαλο Qatargate

Αυτά είναι τα ακριβότερα σπίτια στον κόσμο που «ψάχνουν» ιδιοκτήτη

Barclays: Μήνυση για παρενόχληση και διακρίσεις σε πρώην εργαζόμενό της

──────────────────

Εκλογές 2023