ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Φινλανδία, όπως αναφέρει το Reuters.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε την Ρωσία εκεί που πονάει περισσότερο, για να αμβλύνουμε την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορώ να ανακοινώσω ότι σήμερα δουλεύουμε εντατικά για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων», ανέφερε η Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
«Είμαι αισιόδοξη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο με τους G7 και άλλους σημαντικούς εταίρους. Δε θα ησυχάσουμε μέχρι η Ουκρανία να επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», είπε.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο νέος κύκλος κυρώσεων της ΕΕ.
Τον τελευταίο μήνα, η ΕΕ έδωσε την τελική της έγκριση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων περιορισμών στο εμπόριο σιδήρου και τεχνολογικών προϊόντων.
Σε κοινή τους συνέντευξη τύπου με τους Πρωθυπουργούς της Φινλανδίας και της Εσθονίας, και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σουηδίας, η von der Leyen ανέφερε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές ουκρανικές υποδομές, όπως η παροχή ενέργειας θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. «Γνωρίζω ότι οι Ουκρανοί φίλοι μας θα ξεπεράσουν αυτή την στρατηγική, καθώς είναι ισχυροί και ο σκοπός τους είναι δίκαιος. Εμείς, η ΕΕ, θα σταθούμε δίπλα τους σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές για όσο χρειαστεί», ανέφερε.
Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους, όπως οι υποδομές ενέργειας, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα καταφύγια παραβιάζουν τον διεθνή νόμο.
Η Ρωσία αρνείται ότι επιτίθεται σε πολίτες της Ουκρανίας, αλλά αναγνωρίζει μία σειρά επιθέσεων σε υποδομές όπως η ηλεκτρική ενέργεια κ.ά., για τις οποίες η Μόσχα αναφέρει ότι έχουν σκοπό να αμβλύνουν την πολεμική ικανότητα του Κιέβου και να πιέσουν τις διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε επίσης: