ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γεγονός είναι πλέον το πλαίσιο κυρώσεων που αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, εξαιτίας μιας σειράς ενεργειών της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.
Σήμερα τίθεται προς συμπλήρωση η ισχύ της λευκής λίστας (empty annex) με τα ονόματα των νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
Όπως αναφέρει το philenews.com, το πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ προς την Άγκυρα αφορά στις «μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δεν έχουν διεθνώς οριοθετηθεί, ενώ, κατόπιν υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, ο τίτλος που επιλέχθηκε για το νομικό πλαίσιο κυρώσεων αναφέρεται σε «τουρκικές μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος επιλέχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στόχο έχει να διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία των νομικών πράξεων και να αποφευχθούν ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές. Επισημαίνεται, δε, ότι ο παρών τίτλος διευκρινίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες έπρεπε να τύχουν εξουσιοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper και χθες η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με την τυπική υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, υπήρχαν επτά κράτη, τα οποία υποστήριξαν ανοιχτά την Κύπρο. Πρόκειται για την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Σουηδία, την Ισπανία, την Δανία, την Ιρλανδία και την Μάλτα.
Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις τάσσονται υπέρ των θέσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη, που κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Επόμενο βήμα είναι ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης να αναλάβει την συμπλήρωση της λευκής λίστας με τα ονόματα εκείνων, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες. Η συμπλήρωση της λίστας, βέβαια, προϋποθέτει ότι τα ονόματα που θα τεθούν σε αυτή, θα στοιχειοθετηθούν και θα συνοδεύονται με τις απαραίτητες αιτιολογίες, σχετικά με το γιατί επιλέχθηκαν να βρίσκονται στη λίστα αυτή.
Εν συνεχεία, θα πρέπει να ακολουθήσει η συμφωνία της ομάδας Relex, έγκριση από την Coreper και τυπική υιοθέτηση, χωρίς συζήτηση, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε.
Το σημαντικότερο στοιχείο των κυρώσεων είναι, ίσως, το γεγονός πως δεν αντιμετωπίζουν ως έκνομες μόνο τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή, στο σύνολό τους. Καταδικάζουν, δηλαδή, όλο το φάσμα των τουρκικών ενεργειών, από το στάδιο της προετοιμασίας, δηλαδή από τις σεισμικές ενέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λεπτομέρεια αποτελεί ένα στοιχείο, στο οποίο επέμεινε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και επετεύχθη η αναγνώρισή του κατόπιν ενεργειών του Μόνιμου Αντιπροσώπου, Νίκου Αιμιλίου.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις νομικές πράξεις, οι κυρώσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αυτές είναι οι εξής:
1. Θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, με σχεδιασμό, προετοιμασία, συμμετοχή, καθοδήγηση ή παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά ύδατά της ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Επιπλέον, κανένα κεφάλαιο ή οικονομικός πόρος δεν μπορεί να διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς ή προς όφελός τους.
2. Καλούνται τα κράτη-μέλη (σ.σ. τα οποία ομόφωνα ενέκριναν το εν λόγω κείμενο νομικών πράξεων) να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, τη διεύθυνση ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξαγωγή υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά της ύδατα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Ομοίως, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη. Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει και για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τα φυσικά πρόσωπα των δύο προαναφερθεισών κατηγοριών.
Στο κείμενο των νομικών πράξεων, επιπλέον, η Κύπρος έχει εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου και της ΜΑΕΕ. Αυτά συγκεκριμένα είναι:
· Η Ε.Ε. καλεί και τρίτα κράτη, εκτός δηλαδή της Κοινότητας, να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
· Στο μείζον ζήτημα «προηγούμενων συμβολαίων» νομικών και φυσικών προσώπων, η Λευκωσία εξασφάλισε, κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, ότι οποιαδήποτε προηγούμενα συμβόλαια νομικών ή φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να τερματιστούν. Η πρόνοια αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς τα εν λόγω προηγούμενα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητο να αφορούν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα συμβόλαια νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας τερματίζονται, χωρίς καμιά εξαίρεση, ούτε και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι οι νομικές πράξεις που υιοθετήθηκαν χθες και ο εφαρμοστικός κανονισμός θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το philenews.com, επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των χθεσινών συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ζήτησε από τους εταίρους του να στηρίξουν τον Λίβανο και να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο, υπό το φως των εξελίξεων στη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα κράτη-μέλη και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάληψης ενεργότερου ρόλου από την Ε.Ε., προσυπογράφοντας την εισήγηση της Λευκωσίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»