Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Εχούντ Μπαράκ: Πιθανός επόμενος στόχος του Ισραήλ η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν

Εχούντ Μπαράκ

Εχούντ Μπαράκ (Πηγή: Facebook)

Ο πιθανός επόμενος στόχος του Ισραήλ μπορεί να είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε “συμβολική επίθεση” σε κάποιον στρατιωτικό στόχο που σχετίζεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ.

Σε συνέντευξη στον Guardian έκανε λόγο για αντίποινα στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την Τρίτη.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί το Ισραήλ. Θεωρώ ότι κανένα κυρίαρχο έθνος στον πλανήτη δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί”, σημείωσε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του.

Ο Μπαράκ ανέφερε τα πρόσφατα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, ως παράδειγμα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που ενδέχεται να έρθουν ως απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Σύμφωνα το Reuters, η επίθεση είχε στόχο, μεταξύ άλλων, δεξαμενές καυσίμων, ενώ επλήγησαν και στρατιωτικές υποδομές που χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων των Χούθι.

Το χτύπημα στη Χοντέιντα ακολούθησε την εκτόξευση πυραύλων από την τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν προς το εβραϊκό κράτος.

“Νομίζω ότι μπορεί να δούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί να είναι μια μαζική επίθεση και θα μπορούσε να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές”, είπε ο Μπαράκ στον Guardian.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Ιράν έχει καταφέρει να εξάγει πετρέλαιο αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ακόμη και υπό διεθνείς κυρώσεις.

Είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, εξάγοντας περίπου το ήμισυ της παραγωγής του στο εξωτερικό.

“Μάταιη” η προσπάθεια

Ο Μπαράκ, είπε ότι υπήρξαν προτάσεις στο Ισραήλ ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όμως τόνισε ότι αυτό δεν θα καθυστερούσε σε μεγάλο βαθμό το ιρανικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, ως υπουργός Άμυνας από το 2007 ως το 2013 ο Μπάρακ πίεζε για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τον Τζορτζ Μπους και έπειτα τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σήμερα σημειώνει ότι το Ιράν έχει προχωρήσει σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικού όπλου.

“Μιλώντας πρακτικά δεν μπορείς εύκολα να τους καθυστερήσεις σημαντικά αυτή τη στιγμή”, εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη ανέφερε ότι υπήρξαν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε διευκρίνισε εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επίθεση.

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

“Συμβολικό” πλήγμα

Ο Μπάρακ εκτίμησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δέχεται πιέσεις για τουλάχιστον ένα “συμβολικό” πλήγμα κατά του ιρανικού προγράμματος, όσο “μάταιη” και αν θα ήταν μια τέτοια απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, υπάρχει πιθανότατα το Ισραήλ να κάνει μια απόπειρα να χτυπήσει ορισμένους στόχους που συνδέονται με τα πυρηνικά, διότι για κάποιους αξίζει το ρίσκο.

Πολλοί δηλώνουν μάλιστα ότι ακόμη και μια μικρή ζημιά στο Ιράν, είναι καλύτερη από την “αδράνεια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, σε δημόσιο κήρυγμά του, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να συνασπιστούν εναντίον του Ισραήλ.

“Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό”,  διεμήνυσε ο Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Διαβάστε επίσης: 

Μπαράκ Ομπάμα: Εκστρατεία υπέρ της Κάμαλα Χάρις μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

Διάγγελμα Αλί Χαμενεΐ: Να συνασπιστούν οι μουσουλμανικές χώρες κατά του Ισραήλ – Είναι κοινός εχθρός μας

Reuters: O Χαμενεΐ προειδοποίησε τον Νασράλα για σχέδιο δολοφονίας του