• Διεθνής πολιτική

    “Δολιοφθορά της Σερβίας” οι μαζικές παραιτήσεις Σέρβων, λέει ο Κούρτι

    • NewsRoom


    Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας Σέρβους που εργάζονται είτε ως αστυνομικοί, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι παραιτούνται λόγω της εντολής της Πρίστινας να χρησιμοποιούν πινακίδες οχημάτων του Κοσσυφοπεδίου και όχι αυτές που εκδίδονται από τη Σερβία.

    Η μακροχρόνια διαμάχη για τις πινακίδες έχει πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της, του Κοσσυφοπεδίου, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 2008 και φιλοξενεί μια σερβική μειονότητα στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

    Θα αρχίσει την επιβολή προστίμων

    Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα αυτόν τον μήνα σε Σέρβους οδηγούς που χρησιμοποιούν πινακίδες, που είχαν εκδοθεί πριν από την ανεξαρτησία και θα κατασχέσει οχήματα στα οποία δεν έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας τους έως τις 21 Απριλίου 2023.

    Μέχρι στιγμής, 578 αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί λόγω της διαμάχης, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, με το Κοσσυφοπέδιο να πρέπει να επιστρατεύσει αξιωματικούς από άλλες περιοχές για να τους αντικαταστήσει.

    Οι παραιτήσεις τους αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σερβικού κινήματος για αποχώρηση από κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, της αστυνομίας, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, ως αντίποινα για την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας.

    Και οι δύο ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πολλών πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης στη Σερβία, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις ενέργειες των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τι ανέφερε ο Κούρτι

    “Τις προηγούμενες ημέρες έχουμε δει μια αύξηση στις προσπάθειες της Σερβίας και του προέδρου του βόρειου γείτονά μας να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας”, είπε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου. “Σαφώς η Σερβία ενδιαφέρεται να σαμποτάρει τον διάλογο και οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία”, είπε.

    Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία το 2013 δεσμεύτηκαν σε διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση όλων των εναπομεινάντων ζητημάτων μεταξύ τους, αλλά από τότε έχει σημειωθεί πενιχρή πρόοδος.

    Ένας εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πέτερ Στάνο προέτρεψε τη Σερβία και το Κόσοβο τη Δευτέρα να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων. “Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια πολύ, πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση”, είπε. “Και αυτό έχει συνέπειες όχι μόνο για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο… αλλά και για ολόκληρη την περιοχή”. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν θα μείνουν χωρίς την υποστήριξη του Βελιγραδίου, “ό,τι κι αν συμβεί”, έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Ζελένσκι: Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων βοηθούν τον αμυντικό τομέα

    COP27: Συνάντηση Σούνακ-Μακρόν κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα

    Ρωσία-Ουκρανία: Μονάδα πεζοναυτών καταγγέλλει απώλειες – Διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας



    ΣΧΟΛΙΑ