Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Δυσκολεύεται απέναντι στην Κάμαλα Χάρις ο Τραμπ – Φήμες πως ετοιμάζει απολύσεις στο επιτελείο του

Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πίστη του στην ηγεσία της προεκλογικής του εκστρατείας και επί του παρόντος δεν αναμένονται αλλαγές στο προσωπικό, αλλά οι ανώτεροι σύμβουλοι βρίσκονται σε ευάλωτη στιγμή, καθώς δυσκολεύονται να διαμορφώσουν αποτελεσματικές επιθέσεις εναντίον της Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με το The Guardian που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος.

Ο τελευταίος μήνας, αρχής γενομένης από την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα και την υποστήριξη της Χάρις για τη διαδοχή του, παίρνοντας μάλιστα κεφάλι σε ορισμένες πολιτείες – κλειδιά, υπήρξε η πιο ασταθής στιγμή για την εκστρατεία του Τραμπ από την επίσημη έναρξή της στα τέλη του 2022.

Σε αυτή την περίοδο, ο Τραμπ διέπραξε συχνά το ένα αβίαστο λάθος μετά το άλλο, καθώς προσπαθούσε να διαμορφώσει επιχειρήματα εναντίον της Χάρις και ξαφνικά βρέθηκε σε θέση άμυνας με ένα στενό περιθώριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Η ξαφνική δυσκολία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ να τα βάλει με τη Χάρις οδήγησε τους συμμάχους του Τραμπ να δουν για πρώτη φορά ένα άνοιγμα για να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη λήψη αποφάσεων από ανώτερους βοηθούς και να αμφισβητήσουν αν κάποιοι σύμβουλοι θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους ή να παραγκωνιστούν.

Και ο τελευταίος μήνας ήταν αρκετά κακός για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να εκλάβουν αυτές τις προκλήσεις – είτε από πραγματικούς είτε από υποτιθέμενους εχθρούς – ως σοβαρές απειλές ή προσβολές που πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για να τις αντικρούσουν.

Σε δήλωσή του αναφερόμενος στους επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Σούζι Γουάιλς και Κρις Λατσιβίτα, εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε: “Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, πιστεύει ότι η κ. Γουάιλς και ο κ. ΛαΚιβίτα κάνουν εκπληκτική δουλειά και οποιεσδήποτε φήμες περί του αντιθέτου είναι ψευδείς και δεν ισχύουν”.

Η ανησυχία προέρχεται κυρίως από την πρόσφατη συνάντηση του Τραμπ στις 2 Αυγούστου με τη Λάρα Τραμπ, τη νύφη του, την οποία εγκατέστησε ως επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικανών, και την Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία διηύθυνε την προεδρική του εκστρατεία το 2016.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η Κόνγουεϊ δήλωσε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική και είπε στον Τραμπ ότι νίκησε μια γυναίκα υποψήφια το 2016 και θα μπορούσε να το κάνει ξανά τον Νοέμβριο. Είπε ακόμη ότι δεν ανέφερε ποτέ ονόματα ή τίτλους ανώτερων συμβούλων της προεκλογικής εκστρατείας.

Αλλά η συνάντηση προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό, όταν ο Τραμπ μετέφερε αργότερα τα όσα είχε πει η Κόνγουεϊ, τα οποία ερμηνεύτηκαν από ανώτερους συμβούλους ως εισβολή στην επικράτειά τους και ως προσπάθεια να προωθήσει την ίδια να διευθύνει την προεκλογική εκστρατεία, είπαν οι πηγές του The Guardian.

Η αγωνία μετριάστηκε αφού οι ανώτεροι σύμβουλοι αισθάνθηκαν καθησυχασμένοι ότι η Κόνγουεϊ ήταν απίθανο να έρθει στην εκστρατεία, τουλάχιστον προς το παρόν, με τον Τραμπ να αμφισβητεί το νέο της lobbying για την Ουκρανία και την πρότασή της το 2023 να υποστηρίξει ο Τραμπ την ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων των 15 εβδομάδων.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιστορικά η εποχή που ο Τραμπ κάνει αλλαγές στους επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως έκανε το 2016, όταν τοποθέτησε την Κόνγουεϊ και τον Στιβ Μπάνον και τον Ντέιβιντ Μπόσι να αναλάβουν τα ηνία, καθώς και το 2020, όταν αντικατέστησε τον Μπραντ Πάρσκαλεϊ με τον Μπιλ Στέπιεν.

Το στοίχημα της εκστρατείας είναι ότι οι εκλογές θα καθοριστούν στα ίδια σημεία όπως και με τον Μπάιντεν, λένε οι πηγές: η κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η εγκληματικότητα και ο πληθωρισμός που έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους ζωής.

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η ενόχληση του Τραμπ για το γεγονός ότι τον διαχειρίζονται, δήλωσε μία από τις πηγές. Και ακόμη και όταν ο Τραμπ προσπαθεί να διατηρήσει το μήνυμα -για παράδειγμα, να εστιάσει στο πώς η Χάρις έχει αλλάξει τις θέσεις της σε ό,τι θεωρεί πολιτικά σκόπιμο- μπορεί να είναι αφύσικο.

Όταν ο Τραμπ μίλησε στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων αυτόν τον μήνα, άφησε ψευδώς να εννοηθεί ότι η Χάρις αποφάσισε πρόσφατα να αυτοπροσδιοριστεί ως μαύρη επειδή αυτό της απέφερε πολιτικά οφέλη, σε δηλώσεις που ήταν εξωφρενικές ακόμη και για τα αμφιλεγόμενα πρότυπα του Τραμπ.

Η Κόνγουεϊ είπε στον Τραμπ κατά τη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά το συνέδριο, ότι θα πρέπει να παραμείνει στις πολιτικές διαφορές και να μην εμπλέκεται σε προσωπικές επιθέσεις. Αρκετοί αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας τσαντίστηκαν με τη συμβουλή της Κόνγουεϊ όταν την έμαθαν, είπε μία από τις πηγές, λέγοντας ότι είχαν συμβουλέψει το ίδιο πράγμα και την είδαν να πατάει στα χωράφια τους.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για μια “θετική έναρξη” στις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τεντόγλου: Σταθερά πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη στο μήκος, άνοδος 4 θέσεων για Καραλή στο επί κοντώ

Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Καρυδιά Κομοτηνής