ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να τερματίσει τόσο την παρουσία του στα κατεχόμενα εδάφη το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνει, όσο και κάθε νέα εποικιστική δραστηριότητα σε Δυτική Όχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα. Επίσης, οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις. Το Δικαστήριο καλεί όλα τα κράτη να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
«Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν δημιουργηθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ, διαβάζοντας τα πορίσματα ομάδας 15 δικαστών.
Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτικές του Ισραήλ βασίζονται σε διά της βίας προσάρτηση μεγάλων τμημάτων παλαιστινιακού εδάφους, κυρίως στη Δυτική Όχθη, κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Η επέκταση του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ιδίως όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς και η ανάληψη εκτεταμένων εξουσιών λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κατοχής, εδραιώνουν τον έλεγχό του στα κατεχόμενα εδάφη», ανακοίνωσε το δικαστήριο.
«Το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επέκτασης του εποικισμού, της κατασκευής υποδομών και τείχους, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, της συνολικής εφαρμογής του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της εκτεταμένης εφαρμογής του στη Δυτική Όχθη, εδραιώνουν τον ισραηλινό έλεγχο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», συνεχίζει.
Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν σε ισχύ επ’ αόριστον και να δημιουργούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, υποστηρίζει.
«Συνεπώς, το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους».
«Η προσπάθεια απόκτησης κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη, όπως προκύπτει από τις ισραηλινές πολιτικές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, είναι αντίθετη με την απαγόρευση της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη μη απόκτηση εδάφους με τη βία».
Τα πορίσματα των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν βαρύτητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη.
Η υπόθεση εξέτασε αίτημα του 2022 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πριν ξεσπάσει η τρέχουσα σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Διαβάστε επίσης:
Εκεί που κρεμούσε ο Δραγασάκης τ’ άρματα κρεμάει ο Κασσελάκης κι ο Πολάκης τα νταούλια
Ροδόπη: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αρσάκειο
Γερμανία: Η Adidas απέσυρε την παλαιστινιακής καταγωγής Μπέλα Χαντίντ από μια αμφιλεγόμενη διαφήμιση