Με τις αποκαλύψεις από την έρευνα για τον φάκελο Cyprus Confidential να έχουν ταρακουνήσει την Κύπρο, στα ευρήματα καταγράφονται και οι κυπριακές εταιρείες, οι οποίες φέρεται να διαχειρίζονταν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών.

Στα περίπου 3,6 εκατ. αρχεία που διέρρευσαν στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην Κύπρο, περιλαμβάνονται αρχεία που διέρρευσαν από την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MeritServus με έδρα την Κύπρο.

1

Η κυπριακή εταιρεία σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων διαχειριζόταν τουλάχιστον 14 trusts του μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης της MeritServus

Τον περασμένο Απρίλιο, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ενέταξαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις οικονομικές κυρώσεις δύο Κύπριους πολίτες.

Ένας εξ’ αυτών ήταν ο Δημήτρης Ιωαννίδης, διευθυντής της κυπριακής εταιρείας Meritservus.

Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση οι κυρώσεις εναντίον του αλλά και εναντίον του συμπατριώτη δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη, επιβλήθηκαν γιατί «βοηθούσαν εν γνώσει τους» τους Ρώσους ολιγάρχες Ρομάν Αμπραμόβιτς και Άλισερ Ουσμάνοφ να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία τους.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ιωαννίδης ως διευθυντής της κυπριακής εταιρείας Meritservus φωτογραφίζεται από τους Βρετανούς ως ο άνθρωπος που διευκόλυνε τον Ρομάν Αμπραμόβιτς λίγο πριν την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη πέρσι τον Φεβρουάριο, να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία αξίας 760 εκατομμυρίων στερλινών.

Ο Guardian τον ίδιο μήνα είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων που αναφέρονταν στον κ. Ιωαννίδη με ένα από αυτά να έχει τίτλο «Οικογενειακή επιχείρηση βοήθησε τον Αμπράμοβιτς να ρίξει εκατομμύρια στην Τσέλσι» και στο ίδιο άρθρο αναφερόταν σε αυτόν ως ο «λογιστής της Λεμεσού που βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τον πλούτο τους σε offshore».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο κ. Ιωαννίδης  είναι ορκωτός λογιστής και άνοιξε το δικό του γραφείο το 1988, ως κυπριακό υποκατάστημα του λογιστικού ομίλου Deloitte. Το 2005, ηγήθηκε μιας διοικητικής εξαγοράς, δημιουργώντας τη δική του εταιρεία, την MeritServus».

Το βρετανικό μέσο στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το γραφείο του κ. Ιωαννίδη είχε δώσει κωδική ονομασία στον Αμπράμοβιτς, με τους υπαλλήλους να αναφέρονται σε αυτόν ως Mr. Blue.

Τα αρχεία που επικαλείται ο Guardian δείχνουν ότι η σχέση τους ξεκίνησε το 2001, τη χρονιά που ο Αμπράμοβιτς ίδρυσε τη Millhouse Capital, η οποία διαχειριζόταν τις συμμετοχές του σε διάφορες εταιρείες και συνεχίστηκε με τη διαχείριση ενός πυκνού πλέγματος εταιρειών που φέρεται να ελέγχονταν από τον Ρώσο ολιγάργη.

O «fixer» των ολιγαρχών

Σε άρθρο της ιστοσελίδας  της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται ως ο «fixer» των ολιγαρχών.

«Ο Δημήτρης Ιωαννίδης ξεκίνησε στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία διαχείρισης πλούτου της Κύπρου το 1988, ιδρύοντας το κυπριακό γραφείο του λογιστικού κολοσσού Deloitte. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Ιωαννίδης έγινε γνωστός ανάμεσα σε μια ελίτ ομάδα Κυπρίων δικηγόρων και λογιστών που βοήθησαν να μεταφερθούν τεράστιες περιουσίες – πολλές αμφιβόλου προελεύσεως – από τη Ρωσία στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι ο ίδιος κατάφερε να φέρει στην εταιρεία του, MeritServus μερικούς από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρωσίας, όπως τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Κονσταντίν Μαλοφέεβ  και τον δισεκατομμυριούχο του εμπορίου πετρελαίου Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με ανάλυση του ICIJ, η MeritServus φαίνεται να συνεργάστηκε στενά με τον Αμπράμοβιτς, βοηθώντας στη διαχείριση ενός σύνθετου πλέγματος εταιρειών.

Διαβάστε επίσης:

Xρηματιζόταν από τον Πούτιν μέσω Κύπρου πολυβραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος

La Repubblica: Στο μικροσκόπιο αναλήψεις 4 εκατ. ευρώ από τη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη

Cyprus Confidential: Το μυστικό deal των 40 εκατ. δολαρίων του Πούτιν με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς