ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το προσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, θα αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία για τη “δημιουργία ενός ταμείου που θα ανταποκρίνεται στις απώλειες και τις ζημιές”.
Η έκκληση αναπτυσσομένων χωρών για ένα ταμείο κλιματικών ζημιών κυριάρχησε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες σπρώχνοντας πιο πέρα το προγραμματισμένο για χθες, Παρασκευή, κλείσιμο της διάσκεψης καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Το προσχέδιο πρότασης θα παραπέμπει πολλές από τις πιο επίμαχες αποφάσεις για το ταμείο στην επόμενη χρονιά, όταν μια “μεταβατική επιτροπή” θα κάνει συστάσεις για τις χώρες προκειμένου να υιοθετηθούν στη συνέχεια στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2023.
Οι συστάσεις θα καλύπτουν “την αναγνώριση και τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης” — μια αναφορά στο επίμαχο θέμα ποιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν σε αυτό το νέο ταμείο.
Έπειτα από χρόνια αντίστασης των πλούσιων χωρών στις εκκλήσεις των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές χωρών για χρηματοδότηση των “απωλειών και των ζημιών”, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει ένα νέο ταμείο, αν αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Κίνα, πληρώσουν επίσης γι΄αυτό — αντί μόνον οι περιοχές που εκπέμπουν ιστορικά υψηλούς ρύπους, όπως η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα