Πόλεμος στην Ουκρανία
Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή – και αναμφισβήτητα γενναία – αντίσταση ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το CNBC.
Όμως, παρά το θάρρος της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων επιθέσεων από τον στρατό της Ρωσίας στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας, πολλοί αναλυτές και στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να υπερισχύσει η Μόσχα.
Αυτό που θα ακολουθήσει για την Ουκρανία μπορεί να είναι ζοφερό, λένε αυτοί οι ειδικοί, πολλοί από τους οποίους περιμένουν μια μακρά και παρατεταμένη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι ακόμη και στο πιο θετικό σενάριο —ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχο έθνος— η Ευρώπη είναι απίθανο να επιστρέψει στο προπολεμικό status quo.
Το CNBC αναφέρει πέντε πιθανά σενάρια για την έκβαση του πολέμου στην περιοχή.
1. Αποσπασματικός έλεγχος
Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι πόσο γρήγορα οι Ρώσοι παίρνουν τον έλεγχο του Κιέβου, λέει ο Niall Ferguson του Ινστιτούτου Hoover.
Το πώς και πότε (και εάν) θα συμβεί είναι αβέβαιο, αλλά το βασικό σενάριο του Eurasia Group για τους επόμενους τρεις μήνες είναι να αποκτήσει η Ρωσία «αποσπασματικό έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, μέχρι τον ποταμό Ντνίπρο» και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο μετά από παρατεταμένη πολιορκία και για τη δημιουργία «μιας κυβέρνησης-μαριονέτας με τη στήριξη της Ρωσίας».
Ο πρόεδρος του Ομίλου Eurasia, Cliff Kupchan, και οι συνεργάτες του πρόσθεσαν σε ένα σημείωμα την Πέμπτη ότι η ημιεξόριστη κυβέρνηση της Ουκρανίας πιθανόν να λάβει «ισχυρή δυτική στήριξη».
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Eurasia Group προέβλεψε ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να επέμβει στρατιωτικά στη σύγκρουση, θα παρείχε «σημαντική στρατιωτική βοήθεια στο δυτικό ουκρανικό κράτος και υλικό [στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμός] για την υποστήριξη της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία». Πρόσθεσαν όμως ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών.
Ο Scott Boston, αμυντικός αναλυτής της Rand Corp., δήλωσε στο CNBC «Αυτό το πράγμα θα μπορούσε πραγματικά να διαρκέσει για πολύ καιρό».
2. Εκκαθάριση και διαχωρισμός;
Ορισμένοι αναλυτές συμφωνούν ότι οποιοσδήποτε αποσπασματικός έλεγχος της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους διχοτόμηση της χώρας, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία εδραιώνεται σταθερά στην ανατολική Ουκρανία — κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο φιλορωσικών δημοκρατιών πριν από την εισβολή του στην ευρύτερη χώρα.
Ο Taras Kuzio, ερευνητής στην Henry Jackson Society, έγραψε σε άρθρο για το Atlantic Council ότι η Μόσχα έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην «πλήρη στρατιωτική κατάκτηση της Ουκρανίας και στην διχοτόμηση και μαζική εκκαθάριση του άμαχου πληθυσμού».
«Ο προφανής στόχος του Πούτιν είναι να εξαλείψει όλα τα υπολείμματα της ουκρανικής ταυτότητας καταδικάζοντας τη χώρα σε ένα ζοφερό μέλλον ως μια στρατιωτική δικτατορία κλειδωμένη μέσα σε μια νέα Ρωσική Αυτοκρατορία», είπε.
Σύμφωνα με τον Kuzio υπήρξαν εικασίες ότι η Μόσχα επιδιώκει να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχασε την εξουσία από Ουκρανούς νομοθέτες κατά την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 και διέφυγε από το Κίεβο για τη Ρωσία.
3. Εξέγερση
Οι περισσότεροι προειδοποιούν ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν ενάντια σε οποιοδήποτε καθεστώς μαριονέτας, με τη σύγκρουση να εξελίσσεται σε εξέγερση.
Στενοί παρατηρητές της Ρωσίας, όπως ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, έχουν πει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια μακρά, παρατεταμένη, ακριβή και επώδυνη κατοχή της Ουκρανίας.
«Οι Ουκρανοί θα αντισταθούν πολύ και σκληρά ακόμα κι αν τελειώσουν οι επίσημες στρατιωτικές μάχες».
Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές στρατηγικής στο πρόγραμμα Scowcroft Center for Strategy and Security του Ατλαντικού Συμβουλίου, Barry Pavel, Peter Engelke και Jeffrey Cimmino, σημείωσαν ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «πύρρειος», δηλαδή μια νίκη που δεν αξίζει να κερδηθεί γιατί θα χαθούν πολλά για την επίτευξη της.
Αν και αυτό το σενάριο μπορεί να φαίνεται θετικό για την Ουκρανία, με τη Ρωσία να γίνεται κράτος παρίας σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποσύρεται μετά από μια δαπανηρή εισβολή, η Ουκρανία θα «καταστραφεί» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, τόνισαν.
4. ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας
Η δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επέμβει απευθείας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα θα την έφερνε σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, η οποία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χώρα «επέμβει» σε αυτό θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες.
Εάν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία, αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Tim Ash, έχουν προειδοποιήσει για ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα», με δύο αντίπαλα γεωπολιτικά μπλοκ που θυμίζουν εκείνα του Ψυχρού Πολέμου – η ΕΕ (και τα έθνη του ΝΑΤΟ) στη μία πλευρά και η Ουκρανία και άλλες χώρες στην πολιτική τροχιά της Ρωσίας (όπως η Λευκορωσία και η Μολδαβία), από την άλλη.
Μια τέτοια κατάσταση θα αποτελέσει ναρκοπέδιο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group.
«Μπορεί η Δύση να μην στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, ωστόσο μπορεί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς και να λάβει οικονομικά μέτρα χωρίς περιορισμούς για να καταστρέψετε τη ρωσική οικονομία», είπε.
Από την πλευρά του ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Bremmer, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται αυτό το είδος βοήθειας «ως πολεμικές ενέργειες που έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, που αξίζουν αντίποινα».
Επομένως, μπορεί να καταφύγει σε πιο έμμεσες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων κατά κρίσιμων υποδομών, εκστρατειών παραπληροφόρησης, ακόμη και πιθανών κυρώσεων για την τρομοκρατία εντός και κατά των χωρών του ΝΑΤΟ.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει, δεν υπάρχει επιστροφή», λέει ο πολιτικός αναλυτής σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
5. Ένα θαύμα;
Οι αναλυτές φυσικά συμφωνούν ότι η απόσυρση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.
Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου και να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς μαριονέτα, ενώ «η αποφασιστικότητα και η ικανότητα της ουκρανικής αντίστασης θα φέρει αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης», αναφέρουν οι αναλυτές του Ατλαντικού Συμβουλίου Pavel, Engelke και Cimmino.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό το σενάριο όπου η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη δημοκρατία και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια βελτιωμένη κατάσταση ασφάλειας, θα μπορούσε να είναι «γεμάτο κινδύνους», προειδοποίησαν οι αναλυτές.
«Ο σύντομος πόλεμος έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές. Και παρόλο που μια δημοκρατική Ουκρανία θα αναδυθεί ανέπαφη, αν όχι αλώβητη, ο επικίνδυνος γείτονάς της θα αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο μέλλον με το ρωσικό πολιτικό τοπίο να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το αν η χώρα κλίνει προς έναν μεγαλύτερο αυταρχισμό υπό τον Πούτιν, ή εντελώς μακριά από αυτόν, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πώς θα συμπεριφερθεί η Ρωσία στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσαν.