• Διεθνής πολιτική

    Χούθι Υεμένης: «Ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες»

    • NewsRoom
    Αντάρτες Χούθι

    Αντάρτες Χούθι


    Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα», λένε οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν .

    Ειδικότερα, ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, δήλωσε ότι «πρόκειται για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των νόμων». Όπως ανέφερε μέσω X ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

    Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διεξάγουν εκστρατεία επιθέσεων εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ στα ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Έχουν επίσης εξαπολύσει drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, που έχουν αναχαιτιστεί στην πλειονότητά τους.

    Τη 19η Ιουλίου, επίθεση με drone, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Τελ Αβίβ, παρακάμπτοντας το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

    Την επομένη, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε βομβαρδισμό στο λιμάνι Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων.

    Το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η κυριότερη πύλη εισόδου για τα εισαγόμενα εμπορεύματα και για την ανθρωπιστική βοήθεια στο τμήμα της Υεμένης που ελέγχουν οι αντάρτες.

    «Η στοχοποίησή του είναι ένα ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και μια κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των ιδανικών αξιών» ανέφεραν εκπρόσωποι της οργάνωσης και πρόσθεσαν: «Ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες. Η Αμερική εμπλέκεται σε όλα όσα συμβαίνουν και πρέπει να πληρώσει το τίμημα».

    Οι αντάρτες της Υεμένης εκτοξεύουν από τον Νοέμβριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και κατά στόχων στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως  ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα φονικό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι στο Τελ Αβίβ, προκάλεσε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι της Χοντέιντα, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και προκλήθηκε μια τεράστια κόλαση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανεβαίνουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

    Ιράν: Με βλήμα από κατευθυνόμενο από αέρος η δολοφονία του Χανίγια – Εκοτεξεύθηκε από άλλη χώρα

    Ιράν: Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ενισχύει τους δεσμούς Ιράν-Παλαιστίνης και την αντίσταση



    ΣΧΟΛΙΑ