Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε χθες Τετάρτη σχέδιο νόμου που προώθησε ο αριστερός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς(Gabriel Boric) για τη μεταρρύθμιση του κεφαλαιοποιητικού ιδιωτικού συστήματος ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης(του συνταξιοδοτικού συστήματος της Χιλής).

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής αποτελεί κληρονομιά της εξαιρετικά αιματηρής και αυταρχικής δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), η οποία προχώρησε στα χρόνια που ήταν στην εξουσία σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και εξάλειψη των δημόσιων κοινωνικών παροχών στους πολίτες.

1

Το 2019 η Χιλή σημαδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της κοινωνικής ανισότητας που επικρατούσε  στη χώρα και ενάντια στη τότε κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Η απάντηση της αστυνομίας και των αρχών στους διαδηλωτές ήταν αρκετά σκληρή προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Καταγράφηκαν 18 νεκροί στις διαδηλώσεις, εκατοντάδες τραυματίες πολλοί από τους οποίους έχασαν την όραση τους καθώς χτυπήθηκαν με πλαστικές σφαίρες από τις αρχές στα μάτια και χιλιάδες συλληφθέντες. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία είχαν καταδικάσει τότε τις ενέργειες της κυβέρνησης και είχαν ζητήσει λογοδοσία για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Οι διαδηλώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που ενισχύθηκαν την περίοδο εκείνη θεωρείται ότι ευνόησαν την νίκη του αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν, ενώ ο νέος πρόεδρος προεκλογικά είχα δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική αδικία και ανισότητα.

Το κείμενο, που υιοθετήθηκε από τη Γερουσία τη Δευτέρα, εγκρίθηκε από την κάτω Βουλή, όπου τον έλεγχο έχει η δεξιά αντιπολίτευση, με 110 ψήφους υπέρ έναντι 38 κατά.

«Έπειτα από 43 χρόνια, εγκρίθηκε μεταρρύθμιση των συντάξεων, που θα αλλάξει την όψη όσων άφησε πίσω η δικτατορία σ’ αυτή τη χώρα (από) το 1981», σχολίασε με ικανοποίηση η υπουργός Εργασίας Γιανέτ Χάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η μεταρρύθμιση άρχισε να προωθείται το 2022, υπό την πίεση μεγάλου μέρους των πολιτών της Χιλής, από την κυβέρνηση του προέδρου Μπόριτς. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cadem, υπέρ τάσσεται το 60% των πολιτών.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε αλλάζει βαθιά το μοντέλο που δημιουργήθηκε από το καθεστώς του στρατηγού Πινοτσέτ το 1981, με βάση το οποίο είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που χρηματοδοτούν τη σύνταξή τους, χωρίς καμιά εργοδοτική εισφορά, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

Το τρέχον διάστημα, παρακρατείται το 10% των μισθών των εργαζομένων, το οποίο διατίθεται στους Διαχειριστές των Συνταξιοδοτικών Ταμείων (ΔΣΤ), νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που κατόπιν επενδύουν τα κεφάλαια αυτά.

Όταν φθάνει η ώρα της συνταξιοδότησης (65 έτη για τους άνδρες, 60 για τις γυναίκες), οι συντάξεις υπολογίζονται ανάλογα με τις αποδόσεις του κεφαλαίου των εισφορών τους.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πλέον ότι θα γίνονται επίσης εργοδοτικές εισφορές, ύψους 8,5%, ενώ αυτές των εργαζομένων θα παραμείνουν στο 10%.

Η Χιλή θα ξεπεράσει έτσι τον μέσο όρο (18,2%) του ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών στις τάξεις των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Εξάλλου, οι επτά ΔΣΤ οι οποίοι δραστηριοποιούνται το τρέχον διάστημα στη Χιλή θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από νέους παράγοντες της αγοράς.

Από τους 600.000 συνταξιούχους στη Χιλή, περίπου οι μισοί έχουν απολαβές που δεν ξεπερνούν το αντίστοιχο των 340 ευρώ, είναι δηλαδή αισθητά χαμηλότερες από τον κατώτερο μισθό (περίπου 480 ευρώ), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο διαχωρίζει επίσης τις σημερινές ΔΣΤ σε χωριστές διοικητικές και επενδυτικές οντότητες και επιτρέπει την είσοδο στην αγορά νέων διαχειριστών συνταξιοδοτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων διεθνών εταιρειών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής διαχειρίστηκε αποταμιεύσεις ύψους 186,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2024 και έχει καθαρή μηνιαία εισροή 320 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη μεταρρύθμιση, οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 14-35%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης Μπόριτς.

Η πρωτοβουλία προβλέπει επίσης αναπροσαρμογή του επιδόματος που δίνει το κράτος στους πιο ευάλωτους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, από τα περίπου 206 ευρώ στα 239 ευρώ.

 

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκαμπριέλ Μπόριτς, σε ανάρτηση του ανέφερε:

«Τι χαρά να μοιραζόμαστε αυτή τη μέρα με τους συνταξιούχους, οι οποίοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται για ένα πιο αξιοπρεπές γήρας.

Η Cristina, η Clorinda, ο David και όλοι όσοι ήρθαν σήμερα στη La Moneda είναι τα ορατά πρόσωπα των ηλικιωμένων σε όλη τη Χιλή που θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται και που επιτέλους έχουν μια απάντηση σε αυτό το χρέος που σέρνεται τόσο καιρό.

Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολλή δουλειά, στοργή, αλληλεγγύη και ελπίδα. Η αναγνώριση όσων εργάστηκαν όλη τους τη ζωή, εντός και εκτός σπιτιού, είναι μια πράξη δικαιοσύνης που καθοδήγησε τη μεγάλη προσπάθεια του υπουργού @Jeannette_Jara και του υπουργού Mario Marcel. Αυτό το ιστορικό επίτευγμα ανήκει σε εσάς, τους συνταξιούχους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού γιατί οι ηλικιωμένοι αξίζουν περισσότερα, αξίζουν αξιοπρέπεια.»

 

Διαβάστε επίσης:

Με όνομα βαρύ και ιστορία!

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 2,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2024

Λαγκάρντ: Σήμα για νέα μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο – «Εύθραυστη» η καταναλωτική εμπιστοσύνη