• Διεθνής πολιτική

    Χάντερ Μπάιντεν: Κρίθηκε ένοχος, είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν εθισμένος για να αγοράσει όπλο

    Χάντερ και Τζο Μπάιντεν

    Χάντερ και Τζο Μπάιντεν


    Οι ένορκοι σε δικαστήριο στο Ντελαγουέρ έκριναν την Τρίτη (11/6) ένοχο τον Χάντερ Μπάιντεν για τη ψευδή δήλωση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών κατά την αγορά όπλου.

    Ο Χάντερ Μπάιντεν βαρυνόταν με δύο κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις και μία κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή.

    Κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες και πλέον είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση.

    Ειδικότερα, οι κατηγορίες σχετίζονταν με την αγορά ενός περίστροφου σε οπλοπωλείο του Ντελαγουέρ τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο κράτησε στην κατοχή του για περίπου 11 ημέρες. Εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και την κοκαΐνη, γεγονός που είχε αποκρύψει από τις αρχές.

    Αν και αργότερα παραδέχτηκε δημόσια τις εξαρτήσεις του και την προσπάθεια που έκανε για να απαλλαγεί, η ψευδής δήλωση όταν αγόρασε το όπλο ότι δεν ήταν εθισμένος συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα.

    Η τρίτη κατηγορία σχετίζεται με την κατοχή πυροβόλου όπλου ενώ φέρεται να ήταν χρήστης ναρκωτικών.

    Ο γιος του προέδρου άκουσε την απόφαση σχεδόν ανέκφραστος. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, φίλησε και αγκάλιασε τη σύζυγό του και έφυγαν μαζί. Στο δικαστήριο ήταν μαζί του και ο θείος του, Τζέιμς Μπάιντεν, αδελφός του προέδρου. Παρούσα σε μία συνεδρίαση ήταν η Τζιλ Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

    Στη δίκη δεν εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν, που είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα και δεν θα δώσει χάρη στον γιο του όπως έχει τη δυνατότητα.

    Είναι η πρώτη φορά που τέκνο εν ενεργεία προέδρου καταδικάζεται από αμερικανικό δικαστήριο.

    Η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί φτάνει τα 25 χρόνια: δέκα για την ψευδή δήλωση, πέντε για την ψευδή δήλωση προς τον πωλητή του όπλου και δέκα για κατοχή όπλου από πρόσωπο υπό εξάρτηση. Νομικοί αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να δούμε τον Μπάιντεν στη φυλακή.

    Σε ένα πρώτο σχόλιο, το BBC σημειώνει ότι η καταδικαστική απόφαση δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν για την προεδρία, αλλά ούτε και τη στάση των πολιτών κατά του προέδρου, ο οποίος δεν συνδέεται με την υπόθεση της παράνομης οπλοκατοχής. Είναι πάντως ένα προσωπικό πλήγμα για τον Τζο Μπάιντεν και για την οικογένεια του.

    Σε κάθε περίπτωση, οι νομικές περιπέτειες του Χάντερ Μπάιντεν δεν σταματούν εδώ. Τον Σεπτέμβριο τον περιμένει άλλη μία δίκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με την φοροαπόκρυψη μεγάλου ποσού.

    Αν και δεν αναμένεται να έχει τον δραματικό χαρακτήρα των προσωπικών αποκαλύψεων, οι επιχειρηματικές δοσοληψίες του Χάντερ είναι στο στόχαστρο της κριτικής των Ρεπουμπλικανών. Το ζήτημα της φορολογικής απάτης γεννά πάντως περισσότερα πάθη μεταξύ των ψηφοφόρων από ζητήματα που αφορούν τα ναρκωτικά, οπότε μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις εκλογές.

    Διαβάστε επίσης:
    Γαλλία: Το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

    Χαλάνδρι: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο δύο άτομα με εγκαύματα

    Αδήλωτα εκατομμύρια, παράνομα τσιγάρα και καύσιμα βρήκαν οι τελωνειακοί – Οι επιβάτες πτήσεων με τεράστια ποσά στην τσέπη



    ΣΧΟΛΙΑ