• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Δεύτερος γύρος σκληρής αναμέτρησης μεταξύ Τζόνσον και βρετανικού κοινοβουλίου

    • NewsRoom
    Βρετανία


    Μία νέα αναμέτρηση περιμένει σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον μετά την ταπεινωτική του ήττα χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit: οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σήμερα νόμο που θα εμποδίζει το άτακτο Brexit.

    Εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν τον νόμο, αψηφώντας την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα θέσει υπό την έγκριση του σώματος ψήφισμα για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Για να εγκριθεί αυτό το κείμενο, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

    Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι.

    Και για να αποδείξει την αποφασιστικότητά του, ο υπουργός του των Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις δημοσιονομικές του προτεραιότητες, ειδικά τα επιπλέον δύο δισεκατομμύρια λιρών που έχουν διατεθεί για την περίοδο 2020-2021 στις προετοιμασίες του Brexit.

    Όμως, οι διαφωνούντες φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, όποιος και να είναι ο βαθμός προετοιμασίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε στους Βρετανούς απώλειες ύψους 14,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο»

    Χθες, ο πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

    Χάρις στην απόφαση αυτή, οι διαφωνούντες μπορούν να παρουσιάσουν σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέα παράταση του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τις προσεχείς λίγες εβδομάδες.

    Η ταπείνωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τον Μπόρις Τζόνσον που είδε 21 βουλευτές του κόμματός του να τον αψηφούν και να ψηφίζουν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των ανταρτών των Τόρις είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι πιστοί στον Τζόνσον Τόρις έχουν δεμσευθεί για την διαγραφή των ανταρτών από το Συντηρητικό Κόμμα.

    Σήμερα το πρωί, στα κύρια άρθρα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται ότι ο Μπορις Τζόνσον «έχασε τον έλεγχο» «Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η ευρωφοβική Daily Express γράφει ότι το κοινοβούλιο «παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας».

    Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

    Αντεπίθεση

    Ο Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τα μέλη του επιτελείου του πριν βρεθεί στο κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου τις ερωτήσεις των βουλευτών.

    Εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν στην συνέχεια να επιβάλουν την αναβολή της αποχώρησης, ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    «Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και υπέρ μίας άχρηστης νέας παράτασης του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, στην περίπτωση αυτή (η διεξαγωγή εκλογών) θα είναι ο μόνος τρόπος για την διευθέτηση της κατάστασης», έχει προειδοποιήσει ο Μπόρις Τζόνσον.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών να ορισθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ομως υπάρχουν βουλευτές που φοβούνται ότι θα αλλάξει ημερομηνία για μετά την 31η Οκτωβρίου, δεσμεύοντας την χώρα σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ