ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Παρτίδα σκληρού πόκερ θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την Ουάσιγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις. Η επιλογή του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία έχει θέσει σε δυσμένεια τις σχέσεις των δύο κρατών, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με εκατέρωθεν απειλές.
Μάλιστα, την Δευτέρα ο Μοχάμαντ Εσλάμι, επικεφαλής του οργανισμού ενέργειας του Ιράν, έκανε μία ανησυχητική δήλωση. Ανέφερε πως το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να παράγει ατομική βόμβα, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει.
Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη ουράνιο έως και 60% σχάσιμης καθαρότητας, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του 3,67% που έχει οριστεί βάσει της τεμαχισμένης πλέον πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Το ουράνιο εμπλουτισμένο σε 90% είναι κατάλληλο για πυρηνική βόμβα.
Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Το Ιράν απάντησε στην πρόταση του κορυφαίου διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας και επιδιώκει την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Κυριακή ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά, Αλί Μπαγκερί Κάνι. Ο Μπορέλ είπε ότι είχε προτείνει ένα νέο προσχέδιο κειμένου για να αναβιώσει τη συμφωνία.
«Μετά την ανταλλαγή μηνυμάτων την περασμένη εβδομάδα και την αναθεώρηση των προτεινόμενων κειμένων, υπάρχει πιθανότητα στο εγγύς μέλλον να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι. Το γενικό πλαίσιο μιας ανανεωμένης συμφωνίας συμφωνήθηκε ουσιαστικά τον Μάρτιο μετά από 11 μήνες έμμεσων συνομιλιών στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Αλλά οι συνομιλίες στη συνέχεια διακόπηκαν λόγω εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης της Τεχεράνης να δώσει η Ουάσιγκτον εγγυήσεις ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία, όπως έκανε ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το υποσχεθεί γιατί η πυρηνική συμφωνία είναι μια μη δεσμευτική πολιτική συνεννόηση, όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν
Μετά τις εγγυήσεις που ζήτησαν οι Ιρανοί και χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τη Δευτέρα κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ, μία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία από τη Σιγκαπούρη που δήλωσαν ότι προσπάθησαν να πουλήσουν μέσω τρίτου ιρανικά προϊόντα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ανατολική Ασία, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καταστέλλει τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στην περιοχή.
Η δράση παγώνει κάθε περιουσιακό τους στοιχείο που εδρεύει στις ΗΠΑ και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να ασχοληθούν μαζί τους. Όσοι συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές με τις εταιρείες κινδυνεύουν επίσης να πληγούν από κυρώσεις.
Οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας – βάσει της οποίας το Ιράν είχε περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ανακούφιση από τις ΗΠΑ και άλλες κυρώσεις – έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, οδηγώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναζητήσει άλλους τρόπους για να αυξήσει την πίεση στο Ιράν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ακολουθούν το μονοπάτι της διπλωματίας για να επιτύχουν μια αμοιβαία επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον, αναφερόμενος στην Συμφωνία 2015 με την επίσημη ονομασία της. «Μέχρι το Ιράν να είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών του, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις για την παράνομη πώληση ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων».
Μπλίνκεν: «Η επιστροφή στην συμφωνία του 2015 παραμένει η καλύτερη έκβαση για τις ΗΠΑ και το Ιράν»
Μια επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 παραμένει η καλύτερη έκβαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη διάσκεψη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, που φιλοξενείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να σχεδιάσει μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία και κάλεσε τη Μόσχα να επιδείξει την ικανότητά της να διαπραγματεύεται με καλή πίστη στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα.
Διαβάστε επίσης
Ιράν: Zητά αποδείξεις από τις ΗΠΑ ότι θέλουν μια συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Βλαντίμιρ Πούτιν: Χρήσιμες οι τριμερείς συνομιλίες με Τουρκία και Ιράν για την Συρία
ΥΠΕΞ Συρία: Ο Ερντογάν δεν έλαβε στήριξη από Ιράν ή Ρωσία για μια τουρκική επίθεση στη χώρα