ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πλαίσιο της στρατηγικής «συνύπαρξης με την COVID» που έχει ως στόχο να επιτύχει μία ταχύτερη έξοδο από την πανδημία σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα σχέδια για την κατάργηση των περιορισμών του κορονοϊού.
Καθώς το Χονγκ Κονγκ κατασκευάζει μονάδες απομόνωσης και η Ευρώπη διατηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και εμβολιασμού, ο Τζόνσον θα ανακοινώσει την ανάκληση των περιορισμών της πανδημίας που πλήττουν τις προσωπικές ελευθερίες, μία ημέρα μετά, αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα σχέδια, η επεξεργασία των οποίων, γίνεται εδώ και εβδομάδες, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν από την COVID-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και αναφορικά με την επιστροφή στην εργασία τους.
Ο Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι δεν επιθυμεί οι άνθρωποι να πάψουν να είναι προσεκτικοί και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφησυχασμού, αλλά ότι η διάθεση των εμβολίων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μετακινηθεί από τη λήψη δημόσιων υποχρεωτικών μέτρων στην ενθάρρυνση της προσωπικής ευθύνης.
Μεταξύ των ενηλίκων ποσοστό 81% έχει εμβολιαστεί στην Αγγλία.
“Σήμερα θα δώσουμε έμφαση σε μία στιγμή περηφάνιας, μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με την COVID,” ανέφερε ο Τζόνσον σε μία ανακοίνωσή του, πριν από τη σημερινή εξαγγελία του στο κοινοβούλιο.
Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 160.000 θανάτους μέσα 28 ημέρες επιδημιολογικής έξαρσης, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ ανέφερε κατά μέσο όρο περίπου 43.000 περιστατικά και 144 θανάτους ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι υπεύθυνοι στον χώρο της υγείας παροτρύνουν τον Τζόνσον να μην επιδείξει “υπερβάλλοντα ενθουσιασμό” με τη δημόσια υγεία στη Βρετανία και οι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ταχεία επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ταχύτερα σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους της πανδημίας.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία συνδυάζοντας τα μαζικά διαγνωστικά τεστ με τη νομική υποχρέωση αυτοπεριορισμού πέντε ημερών. Η προσέγγιση αυτή βοήθησε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 που ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μερικά συστήματα παρακολούθησης, αλλά και τα σχέδια για τη λήψη έκτακτων μέτρων, στην περίπτωση που εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή, μετά τον εντοπισμό προγενέστερων παραλλαγών του κορονοϊού, από Βρετανούς επιστήμονες.
Ο Τζόνσον ρωτήθηκε την Κυριακή, αν αναλαμβάνει κάποιο κίνδυνο με την πανδημία. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά ποσό δύο δισεκατομμυρίων λιρών το μήνα, για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ.
Ο ίδιος, δέχεται επίσης πιέσεις από αρκετά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για την άρση των περιορισμών της COVID-19, που χαρακτηρίζονται ως δρακόντειοι.
Διαβάστε επίσης
Μπόρις Τζόνσον: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει την κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης κρουσμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη