Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα πως οι Δυτικοί θα επιβάλουν “μαζικές” κυρώσεις με στόχο τη ρωσική οικονομία σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε “δικτάτορα” τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και, σε τελευταία ανάλυση, στρατιωτικά, αυτή η φρικαλέα και βάρβαρη επιχείρηση του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να καταλήξει σε αποτυχία”, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Βρετανούς. “Δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα και δεν θα το αποστρέψουμε”.

“Σήμερα, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, θα καθορίσουμε ένα σύνολο μαζικών οικονομικών κυρώσεων προκειμένου να πληγεί εν καιρώ η ρωσική οικονομία”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

“Γι΄αυτό, οφείλουμε επίσης να βάλουμε συλλογικά τέλος στην εξάρτηση σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο που, για πολύ καιρό, επέτρεψαν στον Πούτιν να ασκεί επιρροή στη δυτική πολιτική”, πρόσθεσε.

Αφού προήδρευσε το πρωί μιας συνεδρίασης κρίσης στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7). Αναμένεται να μιλήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο γύρω στις 17:00 ώρα Γκρίνουιτς (19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο ίδιος εκτίμησε πως “η φλόγα της ελευθερίας” θα υψωθεί και πάλι στην Ουκρανία. “Παρόλες αυτές τις βόμβες, παρόλα αυτά τα άρματα μάχης και παρόλους αυτούς τους πυραύλους, δεν πιστεύω πως ο Ρώσος δικτάτορας θα καταφέρει ποτέ να υπονομεύσει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και την παθιασμένη πεποίθησή τους ότι η χώρα τους πρέπει να είναι ελεύθερη”, είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να εργαστεί με τους συμμάχους “όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα αποκατασταθούν”, καταγγέλλοντας “μια επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε προχθές, Τρίτη, κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους πολύ αδύναμα απέναντι στο εύρος της τρέχουσας κρίσης.

Μπορεί να πήρε μια σκληρή θέση απέναντι στη Μόσχα στην κρίση αυτή, όμως η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται την ίδια στιγμή πως κλείνει τα μάτια εδώ και χρόνια στην προέλευση των ρωσικών χρημάτων που συρρέουν στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Στα υψηλά όλων των εποχών η τιμή του σε ευρώ – Ιστορικό ρεκόρ και για τη λίρα

Σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες της Ουκρανίας – Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Ουκρανία, τιμές ενέργειας και πληθωρισμός στο άτυπο Eurogroup του Παρισιού