Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να κάνει την ανατροπή απέναντι στον Τραμπ; Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μονομάχοι

Μπορεί με αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, και μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ο Ντόναλντ Τραμπ να φαινόταν ότι θα κάνει περίπατο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όμως, τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Η απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν και η στήριξη της Κάμαλα Χάρις, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ρεύμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 11 δημοσκοπήσεων που δημοσίευσε η Washington Post, και οι οποίες διεξήχθησαν από 28 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τους Δημοκρατικούς.

Αλλά και το CNN Poll of Polls που είναι ο μέσος όρος των έξι πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων σε εγγεγραμμένους ή πιθανούς ψηφοφόρους που πληρούν τα πρότυπα του CNN, δείχνει ότι μπορεί να έχουμε ένα αμφίρροπο ντέρμπι.

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων περιλαμβάνει αποτελέσματα από τη δημοσκόπηση CBS News / YouGov που διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου, τη δημοσκόπηση του NBC News που διεξήχθη από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, τη δημοσκόπηση του Fox News που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, τη δημοσκόπηση NPR / PBS News / Marist College που διεξήχθη από τις 9 έως τις 10 Ιουλίου, τη δημοσκόπηση ABC News / Washington Post / Ipsos που διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου και τη δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου.

Κοντά η Χάρις

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει υποστήριξη σε ποσοστό 48% κατά μέσο όρο έξι πρόσφατων δημοσκοπήσεων που μετρούν τις δυνάμεις των δυο υποψηφίων, ενώ η Χάρις κατέχει το 47%. Κάθε δημοσκόπηση διεξήχθη μετά το προεδρικό ντιμπέιτ του CNN τον περασμένο μήνα και μόνο μία – η δημοσκόπηση των CBS / YouGov – ήταν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου.

Στις 11 δημοσκοπήσεις που ανέλυσε η εφημερίδα Washington Post, στην πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου,  η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ μόνο σε δύο από τις 11 δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά το ντιμπέιτ της 27 Ιουνίου. Αντίθετα ο Τραμπ συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης ψήφου σε οχτώ δημοσκοπήσεις, ενώ μία δημοσκόπηση τους εμφανίζει «ισόπαλους», προμηνύοντας ντέρμπι. Τα αποτελέσματα και των 11 δημοσκοπήσεων δημοσιεύει σήμερα σε συγκεντρωτική ανάλυση η Washington Post.

Ο μέσος όρος  των 11 δημοσκοπήσεων εμφανίζει τον Ντοναλν Τραμπ να προηγείται της Κάμαλα Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια απόσταση ελάχιστα μικρότερη από τις 1,9 μονάδες που τον χώριζαν από τον Μπάιντεν, στις ίδιες δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση της ΙPSOS, για λογαριασμό της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η οποία διεξήχθη μεταξύ 5-9 Ιουλίου δείχνει ότι το 70%  των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν αποχωρούσε και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 7-9 Ιουλίου, από την YouGov για λογαριασμό του Economist και η YouGov, η Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής, ανάμεσα στους Δημοκρατικύς, ως πιθανή αντικαταστάτρια του Mπάιντεν.  Όσο για τους υπόλοιπους υποψήφιους, αξίζει να σημειθεί ότι ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο υπουργός Μεταφορών, έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις, και ο Μπέρνι Σάντερς τρίτος. Αντίθετα το φημολογούμενο «φαβορί» Γκάβιν Νιούσομ έρχεται τέταρτος.  Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Δημοκρατικών δεν ήξερε καν τα ονόματα των υπόλοιπων πιθανών υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης:

Διευρύνονται τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό – Νέες ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία
ΑΚΤΩΡ: Ανέλαβε την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά που θα λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα της Λέσβου
Πέθανε ο εφοπλιστής Σπύρος Μ. Πολέμης