Η EE έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει πάνω από 300.000 πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Υπουργών ‘Αμυνας και με την παρουσία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο πυρομαχικά πριν από την άνοιξη. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι το πρώτο κομμάτι – πάνω από 300.000 πυρομαχικά – έχει ήδη παραδοθεί από τα αποθεματικά των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και τώρα το δεύτερο κομμάτι εξαρτάται από τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις συμβάσεις και την οικονομική διαθεσιμότητα των κρατών-μελών. «Το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής σε πυρομαχικά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

1

Επομένως δεν είναι θέμα παραγωγικής δυνατότητας, αλλά θέμα αγορών. Άρα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε αυτή την παραγωγή προς την προτεραιότητά μας που είναι η Ουκρανία», εξήγησε ο Ζ. Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι ο στόχος για ευρωπαϊκή παραγωγή πάνω από ένα εκατομμύριο πυρομαχικών ετησίως, μπορεί να επιτευχθεί ως την άνοιξη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα σε πυρομαχικά έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 με 30% από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να κάνουν παραγγελίες και να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα κατευθυνθεί προς την Ουκρανία. Ο Τ. Μπρετόν ανέφερε, επίσης, ότι θα «πρέπει να πάμε παραπέρα» και να προετοιμαστούμε για να αυξήσουμε το σύνολο της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δαπανήσει, μέχρι στιγμής, 27 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς άρχισαν πορεία από Τελ Αβίβ προς Ιερουσαλήμ

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη

Ντέιβιντ Κάμερον: Από «έκπτωτος άγγελος» του Brexit, «σωσίβιο» του Σούνακ