Η Ομάδα των G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τρόπους για τον εντοπισμό των ρωσικών διαμαντιών πέρα ​​από τα σύνορα της Ρωσίας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περιορισμούς στο εμπόριο τους στο μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι προηγούμενες προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς πολύτιμους λίθους συνάντησαν αντίσταση από χώρες εισαγωγείς όπως το Βέλγιο. Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν πως κάθε προσπάθεια θα ήταν μάταιη, επειδή οι συναλλαγές απλώς θα μετατοπιστούν κάπου αλλού, όπου δεν θα υπάρχει μηχανισμός εντοπισμού  των πολύτιμων λίθων.

1

Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι ξεκάθαρη στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό στο πλαίσιο της διαδικασίας Kimberley, η οποία σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η πώληση των λεγόμενων «ματωμένων διαμαντιών», που χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση πολέμων, κυρίως στην Αφρική. Ωστόσο, καθώς προχωρά η εφοδιαστική αλυσίδα, γίνεται πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι κομμένες και γυαλισμένες πέτρες συχνά αναμιγνύονται με άλλες σε εμπορικούς οίκους και το αρχικό πιστοποιητικό αντικαθίσταται με τεκμηρίωση «μικτής προέλευσης», καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να γίνει ακολουθηθεί η τελική διαδρομή των ρωσικών διαμαντιών.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό γίγαντα εξόρυξης, Alrosa PJSC, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου, ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ακατέργαστα διαμάντια. Όμως τα μέτρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο καθώς μεγάλο μέρος των εμπορικών ροών διέρχεται από άλλες αγορές όπως η Ινδία.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις των G-7 και της ΕΕ είπαν στο Bloomberg ότι δεν επίκειται άμεσα κάποια λύση, επειδή ο εντοπισμός των επεξεργασμένων διαμαντιών σε μια παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως οι G-7 θα μπορούσαν να εκδώσουν μια δήλωση σχετικά με το θέμα ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ως μέρος της προσπάθειας να διατηρηθεί η πίεση προς τη Ρωσία, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία κλείνει ένα έτος.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Πιέσεις σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για την παροχή μαχητικών F-16 στο Κίεβο

Μπλίνκεν: Η Κίνα σκέπτεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία

Μπορέλ: Η Δύση πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία