ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δυνάμεις της Υεμένης που τάσσονται κατά των Χούθι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμάχους τους από τον Κόλπο για την πιθανότητα μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία θα αποσκοπεί στην εκδίωξη της οργάνωσης από τις παράκτιες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg που βασίζονται σε άτομα με γνώση των συνομιλιών.
Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται περίπου ένα μήνα μετά την αεροπορική επιδρομή που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά θέσεων των Χούθι, με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων της ομάδας – η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν – στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν κομβικής σημασίας εμπορικό διάδρομο, αλλά και κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η επιχείρηση δεν έχει επιτύχει τους στόχους της.
Την Πέμπτη το πρωί, μεγάλης ισχύος εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, με μέσα των Χούθι να κάνουν λόγο για 14 αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν στρατιωτικές βάσεις στην πόλη και περιμετρικά αυτής. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος πραγματοποιεί καθημερινές επιδρομές από τις 15 Μαρτίου, δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.
Μια πιθανή χερσαία επιχείρηση που θα μπορούσε να φτάσει έως και την ανακατάληψη της Σαναά, ενδέχεται να αποτελέσει κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής, αν και – όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές – δεν προβλέπεται συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στο πεδίο.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική πίεση κατά των Χούθι, όχι μόνο λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και εξαιτίας των ανησυχητικών διασυνδέσεων της ομάδας με την αλ Σαμπάαμπ – παρακλάδι της αλ Κάιντα με παρουσία στη Σομαλία και στο Κέρας της Αφρικής. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τους Χούθι για συνεργασία σε εκπαίδευση και λαθρεμπόριο όπλων με την αλ Σαμπάαμπ.
Ο Χαμέντ Γκάλεμπ, κορυφαίος σύμβουλος του Ταρίκ Σάλεχ, μέλους του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης, δήλωσε ότι «η συνεργασία αυτή προσφέρει έναν ακόμη λόγο για τη διεθνή κοινότητα να απελευθερώσει την Υεμένη από τον έλεγχο των Χούθι».
Ο Τραμπ σχολίασε δημόσια το ζήτημα μέσω Truth Social, αναφέροντας: «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον λαό της Σομαλίας, που δεν πρέπει να επιτρέψει στους Χούθι να διεισδύσουν, όπως προσπαθούν, για να επεκτείνουν την τρομοκρατία».
Στο διπλωματικό επίπεδο, ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της CENTCOM (της Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή), είχε συνομιλίες στη Ριάντ με στρατιωτικούς ηγέτες από τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συζητήθηκαν οι «συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν», χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λάνα Νουσεϊμπέχ διέψευσε ότι το Αμπού Ντάμπι συμμετέχει σε συνομιλίες για χερσαία επιχείρηση, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες «αβάσιμες».
Κατά την ίδια περιοδεία, ο Κουρίλα συναντήθηκε και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, σεΐχη Τανχούν μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν, όπου συζήτησαν τις «τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή».
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αφορά πολυμέτωπη επίθεση με συντονισμό με τις ΗΠΑ, με στόχο την εκδίωξη των Χούθι από το στρατηγικό λιμάνι της Χοντέιντα, καθώς και την πίεση προς τη Σαναά. Ο Γκάλεμπ ανέφερε ότι, παρότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, μια τέτοια ενέργεια θεωρείται «απαραίτητη» μετά την πρόοδο των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Ο Ταρίκ Σάλεχ, ανιψιός του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ – ο οποίος παλαιότερα συμμάχησε με τους Χούθι αλλά σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον τους – συνεργάζεται πλέον στενά με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να ανακοπεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Παρά την ανησυχία σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι πως ενδέχεται να επωμιστούν ξανά το μεγαλύτερο βάρος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, η αλλαγή στάσης του Τραμπ και η προθυμία του να εντείνει την πίεση στο Ιράν δημιουργούν, κατά ορισμένες πηγές, παράθυρο ευκαιρίας για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στην Υεμένη.
Διαβάστε επίσης
Αρνό κατά Βρυξελλών: «Αν αποτύχουν οι συνομιλίες για τους δασμούς με τις ΗΠΑ, θα φταίει η Ευρώπη»
Τουρκία: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων στο 46% – Αντίδραση στις πιέσεις στη λίρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μικροβιακή αντοχή – Καθ. Ν. Σύψας: Πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα, το οικονομικό κόστος – Μη ασφαλής η χώρα
- Τι μπορεί να φρενάρει τη λήξη των μέτρων για την ακρίβεια
- Μαρκ Καλουστιάν στο mononews: Ο ΝΟΚ, η «αθηναϊκή Ριβιέρα» και τα σχέδια του λιβανέζου επενδυτή
- ΟΤΕ: Τα 16 ευρώ και οι κρυφές σκέψεις των Γερμανών της Deutsche Telekom
