Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Bloomberg, με την Ένωση να προτείνει την απαγόρευση της διέλευσης πολλών ρωσικών αγαθών.

Η νέα δέσμη μέτρων αναμένεται να συμπεριλαμβάνει 30 νέες καταχωρίσεις, καθώς και περαιτέρω περιορισμούς σε διάφορες επιχειρήσεις και οντότητες, δήλωσε πηγή του Bloomberg.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απαγορεύσεις, ως μέρος μιας νέας δέσμης κυρώσεων που ετοιμάζει η Κομισιον, θα επεκταθούν σε πολυάριθμες τεχνολογίες και αγαθά, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων οχημάτων. Ωστόσο δεν θα απαγορεύεται σε όλα τα είδη να ταξιδεύουν μέσω της Ρωσίας καθ’ οδόν προς τρίτες χώρες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει καταφέρει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε διάφορες τεχνολογίες που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις. Σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία, προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα που κατασκευάζονται στην ΕΕ και σε άλλες συμμαχικές χώρες αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν.

Άλλες αναφορές αποκάλυψαν ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, είδαν αύξηση του εμπορίου με χώρες της κεντρικής Ασίας και ότι τα εμπορεύματα αυτά συχνά διέρχονταν από τη Ρωσία.

Η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία πίεζαν την ΕΕ να εισαγάγει απαγόρευση της διαμετακόμισης μέσω της Ρωσίας για αγαθά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική στρατιωτική, αεροπορική και διαστημική βιομηχανία. Όπως επίσης και για είδη που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας της Μόσχας, αναφέρει έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Οι νέες κυρώσεις που εξετάζονται θα μπορούσε επίσης να στοχεύει δεξαμενόπλοια και πλοία που δεν ενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινήσεών τους, ανέφεραν οι πηγές.

Με τις νέες κυρώσεις, η ΕΕ σκοπεύει να κλείσει τα «παραθυράκια» και να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση των υφιστάμενων περιορισμών, μεταξύ άλλων από εταιρείες σε τρίτες χώρες.

Πάντως, η Rosatom θεωρείται απίθανο να βρεθεί στο επίκεντρο των κυρώσεων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, παρά το σχετικό αίτημα από πολλά κράτη-μέλη, καθώς αρκετά άλλα παραμένουν αντίθετα στην επιβολή κυρώσεων στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας.

Οι προτάσεις χρειάζονται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθούν και θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν παρουσιαστούν επίσημα.

Διαβάστε επίσης

Οι αξιωματούχοι της Fed σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων