Η συμφωνία για την πώληση των F16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών.

Όπως τόνισε, είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία.

1

Ωστόσο, ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Από τη μεριά του, ο Μεβλούτ  Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

«Οι στρατιωτικές μας σχέσεις είναι μια από τις σημαντικές διαστάσεις της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης, αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία λόγω των μονομερών κυρώσεων. Aυτές πρέπει τώρα να ξεπεραστούν, αναμένουμε οι κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

«Αναμένουμε να δούμε ποια είναι η τελευταία κατάσταση σχετικά με το αίτημά μας για τα F-16 στη σημερινή μας συνάντηση. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά το αίτημά μας και την ευχαριστούμε. Επιθυμούμε η επίσημη κοινοποίηση στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να ολοκληρωθεί γρήγορα αυτή η διαδικασία. Φυσικά, πάντα μπορούν να προκύψουν δυσκολίες στο Κογκρέσο, κάποιοι κύκλοι δεν πρέπει να καθυστερούν ή να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία στο Κογκρέσο. Περιμένουμε από το Κογκρέσο να παίξει υποστηρικτικό ρόλο και όχι παρεμποδιστικό. Είναι σημαντικό όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Στο διάλογο με το Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση το λέει επίσης ξεκάθαρα αυτό», πρόσθεσε.

Ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, εκτίμησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας.

«Φυσικά, όπως πάντα, συζητήσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τις προσδοκίες της Τουρκίας από τις δύο υποψήφιες χώρες. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής του ΝΑΤΟ, την οποία είχαμε διακόψει και οι φίλοι μας θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν ποια βήματα έχουν γίνει εκεί και ποια βήματα δεν έχουν γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στήριξη στην Τουρκία

Ο Μπλίνκεν στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας για να σας υποστηρίξει. Είμαστε δίπλα σας στην ανοικοδόμηση. Πήγα στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ. Τώρα είναι το κέντρο βοήθειας των ΗΠΑ. Επισκεφτήκαμε την επαρχία Χατάι και είδαμε την καταστροφή. Είναι πολύ δύσκολο να εκφραστεί με λόγια. Κτίρια, γειτονιές, δρόμοι, έχουν καταστραφεί εντελώς», ανέφερε.

«Μέσα σε λίγες ώρες από τον σεισμό, ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπάιντεν έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν αμέσως. Στείλαμε εκατοντάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή, γιατρούς, ειδικούς σε επικίνδυνα υλικά, μηχανικούς, τους στείλαμε όλους στην περιοχή, στείλαμε προμήθειες. Είπαμε χθες ότι επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια θα έρθουν μετά τα 85 εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Η Τουρκία θα διανύσει μια μακρά περίοδο για την ανοικοδόμησή της. Επί του παρόντος, ο ΟΗΕ έχει ζητήσει βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είμαστε πάντα δίπλα τους.

Σε θέματα κοινής ασφάλειας και, φυσικά όσον αφορά τη ρωσική επιθετικότητα, κατανοούμε και υποστηρίζουμε την υποστήριξη της Τουρκίας ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα σε κοινά ζητήματα ασφάλειας. Η συνθήκη του Μοντρέ είναι πολύ σημαντική για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας και την προστασία των ουκρανικών ακτών.

Η μακρόχρονη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εκτιμάται ιδιαίτερα. Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη συμμαχία. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Αρμενία είναι πολύ σημαντικές. Η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική.

Έχουμε κοινά συμφέροντα. Έχουμε μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες. Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα με την Τουρκία, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα ως φίλοι και σύμμαχοι. Μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά μεταξύ μας».

«Συμμερίζομαι τη θλίψη εκατομμυρίων Αμερικανών για την απώλεια της ζωής των Τούρκων», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.

Στην ερώτηση για το αν η υποστήριξη των ΗΠΑ μετά τον σεισμό, θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Η αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι σημαντική. Οι διαφωνίες μας με τις ΗΠΑ είναι σαφείς, η επιθυμία μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είναι προφανής. Όπως είπα όταν ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν χρειάζεται να περιμένουμε δύσκολες μέρες και καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, πρέπει να κάνουμε ειλικρινή βήματα».

Δεύτερη συνάντηση εντός του 2023

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν επίσης με τον Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιούν δύο συναντήσεις δύο φορές το χρόνο και ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Φυσικά, ο κοινός μας στόχος εδώ είναι να αυξήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις σχέσεις μας και να τις μετατρέψουμε σε συγκεκριμένα κέρδη, ταυτόχρονα θέλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του στρατηγικού μηχανισμού», δήλωσε, προσθέτοντας:

«βεβαίως, η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται σε δύσκολους καιρούς έχει πάντα θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις, συμβάλλει. Τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με τις ΗΠΑ είναι ήδη ξεκάθαρα, αλλά η θετική μας ατζέντα και η επιθυμία μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας εστιάζοντας σε αυτή τη θετική ατζέντα είναι επίσης προφανής. Γι’ αυτό, ήδη στη συνάντηση στη Ρώμη, ο κ. Μπάιντεν και ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον στρατηγικό μηχανισμό Ποιος είναι ο σκοπός εδώ, ποια είναι η φιλοσοφία του; Να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα, να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς, να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και ο δεύτερος σκοπός είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Χάρη στον μηχανισμό αυτό συναντιόμαστε πιο συχνά για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και να λάβουμε μέτρα, κάτι που είναι προφανές.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιμένουμε μια καταστροφή για να αναπτυχθούν ή να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιμένουμε δύσκολες μέρες. Πρέπει να κάνουμε ειλικρινή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας