Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο για να υποσχεθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια ασφαλείας, περιλαμβανομένης υποστήριξης που η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει πως θα ενισχύσει μια ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στον νότο και ανατολικά.

Η δεύτερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε καθώς η Ουκρανία έκανε λόγο για πρόοδο στην προσπάθειά της να ανακτήσει έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

1

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο οχυρωμένο κτήριο της προεδρικής διοίκησης στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν είπε πως η επίσκεψή του έρχεται σε μια «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η αντεπίθεση αποδεικνύεται αποτελεσματική.

«Νομίζω πως ο λόγος για αυτή την επιτυχία είναι πως αυτή είναι η πατρίδα σας, όχι της Ρωσίας, και είναι τόσο βασικό όσο αυτό», είπε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «τεράστια υποστήριξή»τους η οποία, είπε, βοηθά την Ουκρανία να «επιστρέψει τις περιοχές και τα εδάφη μας».

Η στρατιωτική βοήθεια σε 18 χώρες

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και επισκέφθηκε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο όπου συνάντησε νεαρούς και νεαρές που τραυματίστηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και άλλες 18 χώρες που εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα. Αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα πως το πακέτο θα ανερχόταν σε 2 δισεκ. δολάρια.

Περίπου 1 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος. Τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Τα χρήματα αποσκοπούν στην προστασία της κυριαρχίας, στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων ασφαλείας, στην ενίσχυση των συμπράξεων με τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ικανότητας «αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής και επιθετικότητας», δήλωσε ο αξιωματούχος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η βοήθεια έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που επιτρέπουν στις χώρες να αγοράσουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για το ολλανδικό σχέδιο ανάκαμψης