• Διεθνής πολιτική

    Μπιλ Κλίντον: Ήξερα από το 2011 ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν απλώς «θέμα χρόνου»

    • NewsRoom
    κλιντον

    Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον


    Σε μια δήλωση-έκπληξη προέβη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, λέγοντας πως είχε συνειδητοποιήσει από το 2011, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα εισβάλει στην Ουκρανία.

    «Ήταν απλώς θέμα χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ανακαλώντας στη μνήμη του την συζήτηση που είχε με τον Πούτιν στο Νταβός της Ελβετίας.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τον Κλίντον, ο Πούτιν δεν δέχτηκε τη συμφωνία των ΗΠΑ με τον προκάτοχό του Μπόρις Γέλτσιν, που αφορούσε να σεβαστεί το έδαφος της Ουκρανίας.

    «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μου είπε το 2011 – τρία χρόνια πριν καταλάβει την Κριμαία – ότι δεν συμφωνούσε με τη συμφωνία που έκανα με τον Μπόρις Γέλτσιν», θυμάται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Αυτός είπε . . . «Δεν συμφωνώ με αυτό. Και δεν το υποστηρίζω. Και δεν δεσμεύομαι από αυτό. Και ήξερα από εκείνη την ημέρα και μετά ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου», συμπλήρωσε.

    Ο Κλίντον μοιράστηκε αυτή την ανάμνηση κατά τη διάρκεια μιας κοινής εμφάνισης με τη σύζυγό του Χίλαρι, πρώην υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια για την προεδρία, στο 92nd Street Y στη Νέα Υόρκη, όπου πήραν συνέντευξη από τον πρόεδρο του Ομίλου Carlyle, Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν.

    Οι Κλίντον προέτρεψαν τη Δύση να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και είπαν ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να επικρατήσει εάν παρασχεθούν επαρκή όπλα και πυρομαχικά.

    «Η αποτυχία της Δύσης να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας», προειδοποίησαν, «όχι μόνο θα ενθάρρυνε τον Πούτιν αλλά και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ».

    Για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον, η Ουκρανία πρέπει είτε να νικήσει τη Ρωσία, είτε τουλάχιστον να ανακτήσει τα εδάφη που χάθηκαν στα ανατολικά από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ζελένσκι: Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα – Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια

    Μπλίνκεν: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το αν η Ουκρανία προσπάθησε να σκοτώσει τον Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ