ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν έχω πειστεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα λύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου», δηλώνει η κυρία Μπέρμποκ στην Bild am Sonntag και διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Βαυαρία – όπου, όπως λέει, καθυστέρησε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου – ελέγχεται αυτή την περίοδο με «τεστ αντοχής» (stress-test) που διενεργούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των Πρασίνων, με το βλέμμα τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) όσο και στους κυβερνητικούς της εταίρους Φιλελεύθερους (FDP), σημειώνει ακόμη ότι εκείνοι που μιλούν σήμερα για πυρηνική ενέργεια ουσιαστικά μιλούν για επιστροφή σε αυτή και όχι απλώς για παράταση της χρήσης της. «Θέλουν επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το να ανατρέψουμε τώρα αυτή (τη διαδικασία) θα ήταν παραφροσύνη και θα κόστιζε ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει.
Στη Γερμανία συνεχίζεται πάντως η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη με την παράταση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της ‘Αγγελα Μέρκελ, επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους. Το θέμα έχει αφήσει για την ώρα ανοιχτό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναμένοντας το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει και στρατιωτικά τους Ουκρανούς, εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. «Θα ήθελα ασφαλώς να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, αλλά δυστυχώς πρέπει να θεωρούμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα βαρέα όπλα από τους φίλους της και το επόμενο καλοκαίρι». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης για μία ακόμη φορά ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται και τη δική μας ελευθερία, την ειρηνευτική τάξη της Ευρώπης» και είπε χαρακτηριστικά: «Θα τους στηρίζουμε με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα. Για όσο χρειαστεί. Τελεία».
Την περασμένη Παρασκευή ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει στην Ουκρανία όπλα που θα της επέτρεπαν να επιτεθεί εναντίον ρωσικού εδάφους, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης – όπως και οι υπόλοιποι εταίροι. «Το είπε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το θεωρούμε βασική αρχή στην οποία συμφωνούμε. Και για αυτό βλέπουμε και τι κάνουν οι άλλοι. Η Γερμανία δεν θα ενεργήσει μόνη της. Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο και να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο καγκελάριος.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
- MSC Cruises: Πρεμιέρα για την πρώτη χειμερινή της σεζόν στην Ελλάδα
- Attica Group: Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ για την απόσχιση του κλάδου θαλάσσιας μεταφοράς
- ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης κατά της διάκρισής τους σε επίπεδα