Σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με την Μόρια είναι οι συνθήκες διαβίωσης στο καταυλισμό έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συντονισμού Μετανάστευσης Μπεάτε Γκμίντερ που μίλησε στην συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Όπως επεσήμανε από τους πρόσφυγες που στεγάζονταν στη Μόρια έχουν μετεγκατασταθεί στον νέο καταυλισμό συνολικά 9.654 άνθρωποι, σημείωσε ότι βελτιώθηκε σημαντικά η υγειονομική κατάσταση και περίθαλψη με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν αναλάβει δράση. Υπάρχει επίσης επαρκής στελέχωση για όλες τις λειτουργίες καθώς και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους γιατρούς χωρίς σύνορα. Υπογράμμισε επίσης ότι δίδεται ιδιαίτερο βάρος στη κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων φιλοξενίας με χρόνο περαίωσης το φθινόπωρο του 2021.

Από την πλευρά της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο γερμανός υφυπουργός Ντάνιελ Μούλνερ τόνισε ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έχει ζητηθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν αλληλεγγύη τόσο με την παροχή υλικής βοήθειας όσο και για την άμεση μετεγκατάσταση 2.500 προσφύγων από τη Λέσβο και τα νησιά σε άλλες περιοχές της ΕΕ με προτεραιότητα στα ασυνόδευτα παιδιά τους, αρρώστους και τις οικογένειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης κ. Μάνος Λογοθέτης τόνισε ότι «η Μόρια έχει τελειώσει μια για πάντα», «ήταν», όπως υπογράμμισε «μια ντροπή για την Ελλάδα», η οποία τώρα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Μάλιστα όπως εξήγησε, ο ίδιος, η κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά στην Μόρια έδρασε άμεσα με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε διάστημα λίγων ημερών σε 1.246 σκηνές που εξασφαλίστηκαν, 3.216 πρόσφυγες στον καταυλισμό όπου σήμερα φιλοξενούνται 7.500 άτομα και με τουλάχιστον 2.500 εξ αυτών να έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λογοθέτης στάθηκε ιδιαίτερα στην σημαντική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στον νέο καταυλισμό με την εγκατάσταση τουαλετών και ντουζ και εκτίμησε ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής αρκετά καλά.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου EASO Νίνα Γκρεγκόρι τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά, ούτως ώστε να ετοιμαστούν τα καταλύματα για το χειμώνα και για τον σκοπό αυτό η ίδια υπηρεσία έχει διαθέσει 500 εργαζόμενους στην Ελλάδα με 80 από αυτούς να συνεργάζονται ήδη με τις ελληνικές αρχές και στην διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές τόνισαν πως οι ελληνικές αρχές πρέπει, με την υποστήριξη της ΕΕ και άλλων κρατών μελών, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και να διασφαλίσουν την ομαλή επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους, ενώ ζήτησαν πλήρη ενημέρωση όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία μετεγκατάστασης και της χρήσης των κονδυλίων.

Ορισμένοι επέμειναν ότι το μοντέλο των «κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης», όπως εφαρμόζεται στα ελληνικά νησιά, έχει αποτύχει, ενώ άλλοι επισήμαναν την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα για τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, την οποία πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον αρκετοί ευρωβουλευτές επισήμαναν την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης, ενώ άλλοι με την ευκαιρία της συζήτησης αυτής, αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή προσωπικού και πόρων της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από ελληνικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση