ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ βύθισε στο απόλυτο χάος και πανικό τόσο τις παγκόσμιες αγορές που άρχισαν να καταρρέουν όσο και τους ηγέτες κρατών που έσπευσαν να διαπραγματευθούν για μία καλύτερη συμφωνία για τους επιβαλλόμενους δασμούς, κίνηση που ώθησε τον Αμερικανό Πρόεδρο να «παγώσει» τους δασμούς για 90 ημέρες.
Γιατί όμως ανέστειλε μία απόφαση ειλημμένη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο εδώ και μήνες και ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του Τραμπ; Αυτό επιχειρεί να φωτίσει με ανάλυσή του το BBC.
O πρόεδρος των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο επέμεναν επί μέρες ότι παρέμεναν πλήρως προσηλωμένοι στην απόφαση της επιβολής σαρωτικών «ανταποδοτικών» δασμούς σε δεκάδες κράτη ανά την υφήλιο και μάλιστα διέψευσαν την Τρίτη πληροφορίες πως ο Τραμπ σκεφτόταν το ενδεχόμενο να παγώσει για ένα τρίμηνο τους δασμούς – οι οποίες έδωσαν μια σύντομη ανάσα στις αγορές.
Αλλά, τελικά, ο Τραμπ πάτησε το κουμπί του pause -με κάποιες εξαιρέσεις όπως η Κίνα– και η αναδιάταξη της παγκόσμιας οικονομικής τάξης μπήκε στον πάγο, όπως και η υπόσχεση του Τραμπ στους ψηφοφόρους του για τη νέα χρυσή εποχή που ανατέλλει για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή.
Ο Λευκός Οίκος, προσπαθώντας να εξηγήσει τις κινήσεις του Προέδρου, ανέφερε ότι η ανακοίνωση της επιβολής δασμών και στη συνέχεια του παγώματός τους πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με διάφορες χώρες ήταν προσχεδιασμένη. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποστήριξε ότι πάνω από 75 ηγέτες είχαν τηλεφωνήσει μέχρι εκείνη την ώρα στον Λευκό Οίκο «και φαντάζομαι θα γίνουν περισσότεροι μετά τη σημερινή εξέλιξη».
Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, οι εξηγήσεις του Λευκού Οίκου δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τον πανικό των επενδυτών, το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τις αυξανόμενες επικρίσεις από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης για το πάγωμα των δασμών.
«Ήταν, λοιπόν, μια στρατηγική υποχώρηση ενόψει μιας απρόσμενης αντίστασης, ή άλλο ένα παράδειγμα της τέχνης της διαπραγμάτευσης του Τραμπ;», διερωτάται το BBC.
Συνεργάτες του Τραμπ έσπευσαν να επικροτήσουν την κίνησή του. Ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου σύμβουλός του, Πίτερ Ναβάρο, υποστήριξε ότι το θέμα με τους δασμούς «εξελίχθηκε ακριβώς όπως έπρεπε», ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, είπε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους: «Σαφώς αποτύχατε να καταλάβετε τι κάνει εν προκειμένω ο πρόεδρος Τραμπ. Όλος ο πλανήτης τηλεφωνεί στις ΗΠΑ».
Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, παραδέχθηκε χθες το απόγευμα ότι το κλίμα στις αγορές έδειχνε «πολύ ζοφερό» και ότι «ο κόσμος ήταν λίγο διστακτικός» – ένας προβληματισμός που υποσκάπτει τους λεονταρισμούς του της περασμένης εβδομάδας και ίσως υπονοεί τον πραγματικό λόγο για τη στροφή που έκανε αναφορικά με τους δασμούς.
Νωρίτερα την Τετάρτη ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει μέσω της πλατφόρμας του -του Truth Social- όσους πανικοβάλλονται να δείξουν «ψυχραιμία» («BE COOL!»), υποσχόμενος ότι «όλα θα πάνε καλά».
Ενώ τη Δευτέρα είχε επιτεθεί στους «πανικοκύρηδες», όπως είπε, στο κόμμα του, που βασίζεται σε «αδύναμους και ανόητους ανθρώπους» που δεν ήταν υπομονετικοί με τις προσπάθειές του. Τελικά, ο Τραμπ ήταν αυτός που έκανε μια απότομη αλλαγή πορείας.
Ο Τραμπ επέμεινε, πάντως, ότι έπρεπε να ανακοινώσει στις 2 Απριλίου τους δασμούς κι ότι οι αναταράξεις που προκλήθηκαν αντανακλούν μια ασθένεια, που της επετράπη να «μολύνει» την αμερικανική οικονομία.
Οι Δημοκρατικοί, φυσικά, έχουν άλλη γνώμη, με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να κατηγορεί τον Τραμπ ότι «κυβερνά με το χάος».
«Κλονίζεται, υποχωρεί, κι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το ΒΒC στην ανάλυσή του, «ίσως να μην έχει και τόση σημασία, σε τελική ανάλυση, η συλλογιστική πίσω από την αναδίπλωση του Τραμπ».
Εκείνο που μετρά είναι ότι οι ΗΠΑ τηρούν μια καλύτερη στάση έναντι χωρών που αντιμετώπισαν τους δασμούς αντιποίνων τους, μολονότι ο Τραμπ διατηρεί σε ισχύ τον καθολικό δασμό 10%. Πρόκειται για ένα βήμα αρκετό για να δώσει στις αγορές την ευκαιρία να ανακάμψουν.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, στην οποία επέβαλε δασμό 125%, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά συνάδει με την πρόσφατη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που αποσκοπεί στο να μπει φρένο στις φιλοδοξίες του Πεκίνου.
«Το ερώτημα είναι ωστόσο», όπως καταλήγει το BBC, «κατά πόσον οι ενέργειες του Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα, με τις απειλές διατάραξης της καθεστηκυίας παγκόσμιας τάξης κατέστησαν πιο δύσκολη αυτή τη στρατηγική. Και όταν θα λήξει σε 90 μέρες το πάγωμα των δασμών, δεν αποκλείεται να ξαναρχίσουν το οικονομικό δράμα και η αβεβαιότητα αυτής της εβδομάδας».
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Βαρύνεται με υποψίες για insider trading ο Ντόναλντ Τραμπ
ΕΕ: «Πάγωμα» για 90 ημέρες στα αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ – Στο τραπέζι οι διαπραγματεύσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
