Εν αναμονή της Συνόδου κορυφής των G7 στην Ιταλία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Αναμένεται να συζητηθεί το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων σε οπλισμό το οποίο σύμφωνα με πηγές, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα αναχαίτισης.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη  εκ του σύνεγγυς συνάντηση των δύο ανδρών από τον Δεκέμβριο που ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον όταν είχαν αντιμετωπίσει την εναντίωση των Ρεπουμπλικανών για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκ νέου στην σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, με στόχο την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο καθώς οι πλούσιες χώρες συζητούν για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν υπερβολικά να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Νορμανδία, ο Μπάιντεν έκανε παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα κατά της τυραννίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία αποκαλώντας «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να υπερασπιστεί την περιφέρεια του Χαρκόβου μετά την επίθεση εκεί της Μόσχας στις 10 Μαΐου και την κατάληψη χωριών στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν άλλαξε στάση και αποφάσισε ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί με αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση στο Χάρκοβο.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον των γάλλων βουλευτών «η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, . Επίσης, χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κοινό εχθρό» τόσο της χώρας του όσο και της Ευρώπης.

«Ζούμε σε μία εποχή που η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «επανέφερε τον ναζισμό και πάλι στην Ευρώπη»

Διαβάστε επίσης:

Οι Βρετανοί της DCI δρομολόγησαν την πώληση του Kilada Hills

Credit Suisse: Νέα αγωγή ομολογιούχων κατά της Ελβετίας για τα χαμένα $17 δισ.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις